Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
'Türkiye ekonomisine çok güçlü bir güven var'
'Türkiye ekonomisine çok güçlü bir güven var'
Koca’dan istihdam müjdesi
Koca’dan istihdam müjdesi
Gazze’de can kaybı 34 bin 356’ya yükseldi
Gazze’de can kaybı 34 bin 356’ya yükseldi
Kurtulmuş: 'Bundan sonra eylem zamanıdır'
Kurtulmuş: 'Bundan sonra eylem zamanıdır'
‘Filistin’in yanında olmaya devam edeceğiz’
‘Filistin’in yanında olmaya devam edeceğiz’
HABERLER>SİYASET
18 Mart 2024 Pazartesi - 05:08

Kurtulmuş’tan İslamofobi tepkisi

Kurtulmuş, BM tarafından kabul edilen “İslamofobiyle Mücadele Uluslararası Günü” sebebiyle mesaj yayımladı.

Kurtulmuş’tan İslamofobi tepkisi

TBMM Başkanı Kurtulmuş, BM tarafından 15 Mart 2022'de kabul edilen “İslamofobiyle Mücadele Uluslararası Günü” sebebiyle mesaj yayımladı.

Kurtulmuş’un mesajı şöyle: “BM Genel Kurulu tarafından 15 Mart 2022 tarihinde kabul ve ilan edilen “İslamofobiyle Mücadele Uluslararası Günü”nün üçüncü yıl dönümünde, İslam karşıtlığının dünya genelinde rahatsız edici tırmanışına tanıklık ediyoruz. Ortak demokratik değerleri ve barış içinde bir arada yaşama imkânını ortadan kaldıran ırkçılık, yabancı düşmanlığı, din temelli nefret ve ayrımcılık, özellikle Batılı ülkelerde toplumları zehirleyen bir virüs gibi yayılmaktadır.

Buna karşı sosyal bağışıklığı artırmanın yolu demokrasiye, insan haklarına ve farklılıklara saygıdan geçmektedir. Popülizmden, nefret söyleminden, cehalet ve dezenformasyondan beslenen İslamofobiyle mücadelede kalpleri İslam’a ısındırmak, İslam’ın barış dili ve mesajını daha geniş kitlelere ulaştırmak için de hepimize görevler düşmektedir.

Bununla birlikte, bugün dünyanın dört bir köşesinde Müslümanlar, “İslamofobi”nin kavramsal sınırlarını aşan türlü saldırılar altındadır. Ayrımcı yasalar ve politikalar; kıyafet ve yaşam tercihlerine yönelik yasaklamalar; mabetlere, dini sembol ve kutsal değerlere, bu çerçevede özellikle Kur’an-ı Kerim’e yönelik saldırılar; Müslümanları terörle eşitleme ve şeytanlaştırma çabaları ile nihayet can ve mal emniyetini hedef alan doğrudan saldırılar, İslam düşmanlığı ve din temelli bir nefretin açık tezahürlerine dönüşmüş bulunmaktadır.

Birbirlerini etkileyen ve tetikleyen bu nefret eylemleri, hiçbir şekilde meşru ve mazur görülemez. Kutsal değerlere yönelen ve iki milyar Müslümanın duygularını inciten nefret dolu saldırılara da ifade özgürlüğü bahanesiyle müsamaha gösterilemez. Uluslararası insan hakları hukuku, meşru ifade ile nefret söylemi arasında belirgin bir hudut çizmiştir. Şiddeti, düşmanlığı ve ayrımcılığı teşvik eden eylemlerin yasaklanması uluslararası hukukun gereğidir.

Sosyal barışı tehdit eden nefret ve şiddet kışkırtıcılığına karşı mücadele için gerekli ve yeterli yasal araçları sağlamada ulusal parlamentolara önemli görevler düşmektedir. BM İnsan Hakları Konseyi bu görevi hatırlattığı 53/1 sayılı Kararında din temelli nefret eylemlerinin önlenmesi ve takibi amacıyla mevzuat ve politika düzeyindeki boşlukları giderme çağrısında bulunmuştur. Özellikle Avrupa'da makul siyaset damarlarını körelten ırkçı ve İslam düşmanı akımların kaygı verici gelişimi karşısında, gerekli önlemleri almak, bu ülkelerdeki demokratik kurumların tarihi sorumluluğudur.

Dünya Müslümanları bugün din temelli nefretin farklı tezahürleriyle karşı karşıyadır. Gazze’de ise bu düşmanlık bambaşka bir boyuttadır. İsrail’in büyük insanlık suçlarının üstünü beyhude bir çabayla örtmeye çalıştığı çarpık bir anlatı, mağduru zalim, zalimi mağdur gibi göstermekte, yüzde yetmişi kadın ve çocuklardan oluşan iki buçuk milyon sivil nüfusu şiddet ve terörle eşitleyerek ölümü ve toplu cezalandırmayı onlara reva görmektedir.

Başka millet ve inanç sahiplerine yaşam hakkı tanımayan bu zulmün bir an önce son bulmasını, Filistin halkının hak ettiği barış ve adalete en kısa zamanda kavuşmasını diliyorum. Din temelli nefret, ırkçılık ve ayrımcılığın her türüne karşı mücadele azmimizi teyit ederken, Müslümanları hedef alan her türlü ön yargının, ayrımcılık ve düşmanlığın son bulduğu bir dünya özlemini de terennüm ediyorum.”

 

 
Kacır: ‘Türkiye’nin teknoloji girişimlerini büyütüyoruz’
 
'Şehitlerimizin emanetini taşımaya devam edeceğiz'
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
MHP'de MYK ve MDK üyeleri belli oldu
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) 14. Olağan Büyük Kurultayı’nın ardından ...
Bahçeli: Erdoğan Yeni yüzyılın kurtarıcı lideri
Bahçeli, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'son seçimim' sözlerine ...
Bakan Tekin'den Oltu’ya yatırım müjdesi
Bakan Yusuf Tekin, Oltu için büyük önem taşıyan bir dizi yatırım müjdesini paylaştı.
 
AK Parti’den Aziziye çıkarması
31 Mart tarihinde yapılacak olan Yerel Seçimler öncesi siyasi partilerin ...
Tavlaşoğlu'ndan 5 Yılda 40 Vizyon Projesi
5 Yılda 40 Vizyon Projesini vatandaşa anlatan Tavlaşoğlu, özellikle ilçede ...
Alibezirgan, Sığırlı ve Hancağız’da AK buluşma
31 Mart Yerel Seçimlerine sayılı günler kala, Erzurum'da belediye başkan ...
 
'Vesayetçi anlayışı tarihe gömdük'
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, “Ülkemizin dört bir yanını fiziki olarak imar ...
Yazıcı: 'Biz iş ve hizmet üretiriz'
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, Ümraniye’de cami açılışına ...
İlçe ilçe kim kazanır: AŞKALE?
31 Mart seçimlerini yorumcu Nuray Koçtaş’ın anket firmalarıyla ve vatandaşla ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri