Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
Tunç: 'İsrail örgüt gibi hareket ediyor'
Tunç: 'İsrail örgüt gibi hareket ediyor'
Işıkhan çalışma hayatındaki gelişmeleri paylaştı
Işıkhan çalışma hayatındaki gelişmeleri paylaştı
Yumaklı: 'Tüm tedbirleri aldık'
Yumaklı: 'Tüm tedbirleri aldık'
TZOB buğday maliyetindeki artışa dikkat çekti
TZOB buğday maliyetindeki artışa dikkat çekti
Kurtulmuş’tan bilim insanlarına çağrı
Kurtulmuş’tan bilim insanlarına çağrı
HABERLER>BÖLGE
10 Mayıs 2016 Salı - 12:36

Tarihi eser için suç duyurusu

İç Mimar Kadir Parlak, Oltu 25 Mart Gençlik Parkı'nda bulunan 10 bin yıllık dikili taşın üzerine boya ile 'Devrimci Sol' yazılması ve daha sonra yazının spiral ile silinmesiyle ilgili suç duyurusunda bulundu.

Tarihi eser için suç duyurusu

İç Mimar Kadir Parlak, Oltu 25 Mart Gençlik Parkı'nda bulunan 10 bin yıllık dikili taşın üzerine boya ile 'Devrimci Sol' yazılması ve daha sonra yazının spiral ile silinmesiyle ilgili suç duyurusunda bulundu.

Erzurum'un Oltu ilçesinde 25 Mart Gençlik Parkı'nda bulunan 5 metre uzunluğunda 2.7 metre kalınlığındaki dikili taşın üzerine sprey boya ile 'Devrimci Sol' diye yazdılar. Kendini bilmez kişi ya da kişilerce 10 bin yıllık taşa boya ile yazılan yazıyı çıkarmak için spiral kullanılması şaşkınlık yaşattı. Anıt taşın üzerindeki yazıyı spiral ile silmeye çalışan belediye personeli, taşa ikinci ve kalıcı bir hasar vereceğini düşünmeden aldığı talimatı yerine getirdi. Elindeki spiral ile taşın üzerindeki yazıyı silmeye çalışan görevli, silme işleminin sonunda hasar gören kısmı çamurla kapatarak yapılan işlemin kamufle edileceğini belirtti. Tarihi taşa bu şekilde zarar verilmesi ise vatandaşların tepkisini çekti. Oltu’da bulunan tarihi eserlerin korunamadığından yakınan vatandaşlar, 10 bin yıllık bir tarihi eser olan 'Dikilitaş'ın da diğer tarihi eserler gibi korunamamasına dikkati çekti. Oltulu vatandaşlar, "Her şeyde olduğu bu anıt taşı da koruyamıyoruz. Türk tarihinde Ata Kültürü’nü tüm canlılığıyla yansıtan bu dikili taşın yazılması üzücü bir durum. Kendini bilmez kişilerin yaptıkları bu rezaleti görmezden gelmek elbette mümkün değil. Başta belediye olmak üzere yetkililerin bu konuda yeterli önlemi almaları gerekiyor. Bilinçsiz insanlar yüzünden tarihi ve kültürel miraslarımız büyük hasar görüyor, heba oluyor. Bu duruma seyirci kalınmamalı" diye konuştu.

Taşa hasar vermeden çıkarılması gereken boyayı, spiral ile kazıyarak çıkarma işlemine de tepki gösteren vatandaşlar, "Zaten duyarsız kişilerce bu eserler zarar görüyor. Aksine bu tarihi eserleri koruması gereken yerlerde esere zarar vereceğini düşünmeden kendilerince önlem almışlar. Halbuki spiral ile taşı kazımak bu Dikilitaş'a daha fazla ve kalıcı zarar verir. Hangi akılla böylesine bir çözüm bulunmuş. Yazık, günahtır" dedi.

İÇ MİMAR KADİR PARLAK, SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDU

Böylesine ender rastlanan tarihi mirası yok etmeye cüret eden zihniyetin insanlıkla bağdaşmayacak bir duyarsızlık olduğunu ifade ederek suç duyurusunda bulunan Parlak, şöyle konuştu:

“1995 yılında Yolboyu Köyü’nde yapılan kaçak kazılar sonucu ortaya çıkarılan ve ilk kez rahmetli babam Prof. Dr. Tahsin Parlak tarafından tespit edilen insan biçimli taş heykel, bölgedeki en önemli erken dönem Türk izlerinden birini oluşturmaktadır. Erzurum Cumhuriyet Savcılığına suç duyurunda bulundum. Erzurum Müzeler Müdürlüğüne suç duyurusunda bulundum. Müzeler Müdürlüğü tarafından aynı gün içerisinde Oltu’ya bir ekip gönderilerek incelemelerde bulunuldu. Kültür Bakanlığına suç duyurusunda bulundum. Böylesine ender rastlanan tarihi mirası yok etmeye cüret eden zihniyetin insanlıkla bağdaşmayacak bir duyarsızlıktır. Heykelin baş kısmında kabartma olarak yapılan oldukça iri gözler ve açık olarak tasvir edilen ağız dikkat çekmektedir. Kollar, hemen gözlerin sağ ve solundan aşağı doğru uzatılmış, sağ kol kalın olarak başlayıp, dirsekte bir kıvrım yaptıktan sonra aşağı doğru uzanmakta ve parmaklarla son bulmaktadır. Sol kol ise heykelin ön kısmına doğru uzanarak sağ ele doğru uzanmakta ve belirgin olarak görülen parmaklarla son bulmaktadır. Bu Motiflerin çoğusu artık yoktur.”

 

 
ETÜ ilk mezunlarını vermeye hazırlanıyor
 
Bakan Eroğlu’ndan Pasinler’e Gölet Müjdesi…
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Aliyev doğum gününde anıldı
Azerbaycanın Umum Milli Lideri Haydar Aliyev’in doğumunun 93. Yıldönümünde Kars’ta anıldı.
Gençlik Merkezinden Narman ve Oltu tanıtımı
Gençlik Merkezi kültürel etkinliklerine ara vermeden devam ediyor. Gençlik ...
‘Teröre lanet, kardeşliğe davet’
Muş’ta 81 sivil toplum kuruluşu ve 27 sendika iş kollarının organize ettiği ...
 
Bursa, Dadaş Şehidi uğurladı
Tunceli'de vatani görevini yaptığı sırada elektrik akımına kapılarak şehit ...
Helal Sana Valim!
Işın, PKK’lı teröristin cenaze törenine katılan HDP Milletvekili Taşdemir’in ...
Oltu Çayı’na yeni vizyon
Oltu Çayı Rehabilitasyon çalışmaları devam ediyor
 
Olur Kaymakamlığı’ndan gelecek adımı
Olur Kaymakamlığı, Olur Milli Eğitim Müdürlüğü ve Yeşil Ay Erzurum Şubesi ...
Karakelle Ahıska Türkleriyle buluştu
Erzincan Valisi Süleyman Kahraman ve AK Parti Erzincan Milletvekili Sebahattin ...
Şarktan Garba Şehitler Diyarına
“Şarktan Garba Şehitler Diyarına” projesi kapsamında 45 orta öğretim öğrencisi ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri