Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
'Türkiye ekonomisine çok güçlü bir güven var'
'Türkiye ekonomisine çok güçlü bir güven var'
Koca’dan istihdam müjdesi
Koca’dan istihdam müjdesi
Gazze’de can kaybı 34 bin 356’ya yükseldi
Gazze’de can kaybı 34 bin 356’ya yükseldi
Kurtulmuş: 'Bundan sonra eylem zamanıdır'
Kurtulmuş: 'Bundan sonra eylem zamanıdır'
‘Filistin’in yanında olmaya devam edeceğiz’
‘Filistin’in yanında olmaya devam edeceğiz’
HABERLER>EKONOMİ
26 Mayıs 2022 Perşembe - 12:13

Özvar ÜNİDAP vizyonunu paylaştı

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, DAP Üniversiteler Birliğinin (ÜNİDAP) 2014 yılında Birlikten güç doğar anlayışıyla DAP Bölge Kalkınma İdaresi ve bölgedeki 16 üniversitenin bir araya gelmesiyle kurulduğunu söyledi.

Özvar ÜNİDAP vizyonunu paylaştı

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, DAP Üniversiteler Birliğinin (ÜNİDAP) 2014 yılında Birlikten güç doğar anlayışıyla DAP Bölge Kalkınma İdaresi ve bölgedeki 16 üniversitenin bir araya gelmesiyle kurulduğunu söyledi.

Doğu Anadolu Projesi Bölgesi Üniversiteler Birliği (ÜNİDAP) 5'inci dönem toplantısı, Erzurum Atatürk Üniversitesi Mavi Salon’da yapıldı.

SUNUM

Toplantıya ev sahipliği yapan Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı ÜNİDAP bünyesindeki 17 üniversitenin mevcut durumu faaliyetleri; DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Prof. Dr. Osman Demirdöğen ise 2014 yılından bu yana ÜNİDAP kapsamında Bölge üniversitelerine DAP BKİ tarafından yapılan destekler hakkında sunum yaptılar.

ÖZVAR’IN VURGULARI

Bölge üniversite rektörlerinin katıldığı toplantıda, 'Bölgesel Kalkınma ve Üniversitelerin Rolü' konulu konuşma yapan YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, Bölgesel kalkınmayı gerçekleştirmek amacıyla Doğu Anadolu’da yatırımların yönetimini üstlenen ve bir tür yatırım proje direktörlüğü görevini yerine getiren Doğu Anadolu Projesi (DAP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı’nın çalışmalarını takdirle izlediklerini söyledi. Özvar, “Doğu Anadolu Bölgesinin kalkınma çabalarını akademik düzeyde desteklemek ve akademik bilgi ve tecrübeyi, sahada kalkınma çabaları ile birleştirmek üzere kurulan Doğu Anadolu Projesi Bölgesi Üniversiteler Birliği’nin (ÜNİDAP) düzenlediği yıllık toplantıda, sizlere hitap etmekten duyduğum memnuniyeti ifade etmek istiyorum” dedi.

DAP BÖLGESİ ÜNİVEDSİTELERİ

DAP bölgesindeki her bir ilin üniversitesinin nitelikli bilgi üreten yetişmiş öğretim elemanı kadrosu ile bu hedefe yakın gelecekte ulaşmamızda en büyük pay sahibi olacağını ifade eden Özvar, üniversitelerin, bütün fonksiyonları ve paydaşlarıyla içinde bulunduğu bölgenin yaşam kalitesinin iyileştirilmesine ve artırılmasına hizmet eden kurum ve eğitim ve araştırmanın yanı sıra en önemli misyonlarından birinin de topluma hizmet olduğunu söyledi.

BÖLGESEL GELİŞMELERE KATKI

Yükseköğretim kurumlarından geleneksel faaliyetlerinin yanı sıra son yıllarda bölgesel gelişmede belirleyici rol oynamalarının daha fazla beklendiğini ifade eden Özvar,  “Bu beklenti dünyada genel olarak metropol alanların dışında yeni üniversitelerin kurulmasıyla daha sık gündeme gelmeye başlamıştır. Kurulan bu yeni üniversitelerin eğitim düzeyleri ve araştırma yoğunlukları köklü üniversitelerin seviyelerine henüz ulaşamamış olmasına rağmen bölgesel kalkınmaya katkı konusundaki motivasyonları oldukça yüksektir" diye konuştu.

Konuşmasında, Üniversitelerin bölgesel kalkınmaya katkılarıyla ilgili literatürün oldukça geniş ve çeşitli olduğundan bahseden Özvar, "Girişimci Üniversite Modeli", "Bölgesel İnovasyon Sistemleri" ve "Odaklanmış Üniversite Yaklaşımı"na ilişkin değerlendirmede bulundu.

'ÖĞRENCİLER ŞEHRİN TURİSTİ OLMAMALI'

Üniversitelerde öğrencilere yönelik projeler geliştirilmesi gerektiğini de ifade eden Prof. Dr. Özvar, şunları söyledi: "İşletmelerin ve yerel toplulukların ihtiyaçlarına göre belirlenen öğrenci projeleri aracılığıyla bölgedeki öğrencilerin üretkenliklerini artırmak. Yani burada okuyan öğrencilerimiz bölgenin veya şehrin turisti olmamak zorundadır. Bu bölgenin bir parçası haline getirilmek zorundadır. Bu bölgenin üretken bir parçası olmak durumundadır. Bu da ancak öğrenci projeleriyle gerçekleştirilebilecek bir misyondur. Bu da en az öğretim elemanları, üniversite hocaları, araştırıcılar kadar öğrencilere yönelik bu tür projelerin öne alınması gerektiğini, öğrencilerin daha okurken lisans ve lisansüstü düzeyde onları daha fazla şehre yönelik nasıl üretken yapabiliriz sorusuna cevaplar aranması gerektiği kanaatimi sizlerle paylaşmak isterim."

Yükseköğretim sistemindeki üniversitelerin mevcut durumları değerlendirildiğinde, tümünün birbirinin benzeri olma yönünde bir eğilim sergilediğini belirten Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, şöyle konuştu: “Ancak bize göre tüm üniversitelerin birbirine benzemeye çalışmaları ve aynı misyona sahip olmaları gelişmeyi ve ilerlemeyi engelleyen bir durumdur. Halbuki özellikle yeni kurulan üniversitelerimiz kendi bölgelerinde; kurumsallaşmasını tamamlamış, gelişmiş üniversitelerimizin o bölge için üretemeyecekleri işleri başarabilir, kazandıramayacakları değerleri o bölgeye kazandırabilirler. Üniversitelerimizin bir kısmının eğitimde, bir kısmının araştırma ve teknoloji üretiminde, bazılarının da bölgesel kalkınmaya katkı sağlama odaklı farklılaşmasında fayda mülahaza ediyoruz. Üniversitelerimizin, eğitim süreci fonksiyonlarını yerine getirirlerken, araştırma sürecinde ise bölgeyle ilgili alanlarda ihtisaslaşabilmeleri ve bölgelerinin kalkınmasına katkı sunmaları son derece önemlidir. Bu yaklaşım, 2014-2018 dönemini kapsayan 10. Kalkınma Planında “Yükseköğretim sistemi, hesap verebilirlik temelinde özerklik, performans odaklılık, ihtisaslaşma ve çeşitlilik ilkeleri çerçevesinde kalite odaklı rekabetçi bir yapıya dönüştürülecektir” eylem başlığı olarak açık bir şekilde belirtilmiştir.  Halihazırda Başkanlığımız tarafından yürütülmekte olan Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma Projemizde epey mesafe kat ettik. Üniversitelerimiz, Bakanlıklarımız, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığımız, Valiliklerimiz ve diğer yerel aktörlerimizle birlikte eşgüdüm halinde yürütülen bu proje kapsamında 22 üniversitemize bölgesel kalkınma odaklı misyon yüklenmiştir. Nitekim DAP Bölgesinde bulunan Bingöl, Iğdır, Muş Alparslan ve Munzur Üniversitelerimiz de Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması Programımızda yer almaktadır.” dedi.

Konuşmasının son bölümünde, üniversitelerin DAP yoluyla geliştirdikleri projelerin sonuç ve etkilerini görmek istediklerini belirten Özvar, “Üniversiteler olarak 2014 yılından itibaren birlikte gerçekleştirmiş olduğunuz projelerin somut çıktıları temel sektörlerin gelişmesine, istihdamın yaygınlaşmasına, üretimin ve verimliliğin artışına, ilgili sektörlerdeki iş gücünün beceri ve yetkinlik kazanmasına ne ölçüde tesir etti? Bugün karşı karşıya olduğumuz önemli sınavlardan biri de işte bu çabaların neticelerini iyi değerlendirebilmek olduğuna inanıyorum. Bu vesile ile siz değerli kurum temsilcisi rektörlerimizden paydaşlarla birlikte bunun muhasebesini ve envanterini çıkarmanızı bekliyoruz” dedi.

Toplantı, rektörlerin konuya ilişkin görüş, dilek ve önerilerini sunmasıyla son buldu.

Toplantıya, Erzurum Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bülent Çakmak, Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdulhalik Karabulut, Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak, Bitlis Eren Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necmettin Elmastaş, Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Akın Levent, Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Göktaş, Hakkari Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Pakiş, İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay, Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüsnü Kapu, Munzur Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ubeyde İpek, Muş Alparslan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alim Yıldız, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Prof. Dr. Hamdullah Şevli ve DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Prof. Dr. Osman Demirdöğen katıldı.

Gün boyu devam eden toplantının öğleden sonraki bölümünde ise Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı, Atatürk Üniversitesi Yeni Nesil Üniversite Tasarım ve Dönüşüm Projesi Uygulama ve Sonuçlarıyla ilgili bir sunum yaptı. Toplantıda daha sonra YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar Atatürk Üniversitesi Senato Üyelerine hitap etti.

YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, Erzurum Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bülent Çakmak’ı ziyaret etti. Özvar, üniversite senato üyeleriyle de bir toplantı yaptı.

KAYNAK: HABER METİN VE FOTOĞRAFI DAP KURUMSAL WEB SİTESİNDEN ALINMIŞTIR

 
Bahçeli: 'Terörün kökü kazınacaktır’
 
Gazilere Erzurum gezisi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kurum: 'Vatandaşlarımız müsterih olsunlar'
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, konut fiyatlarındaki ...
Erzurum’un taşıt payı yüzde 15.1’e yükseldi
ERZURUM GAZETESİ - ÖZEL - Erzurum’da Nisan ayı ölçeğinde trafiğe kayıtlı ...
72 yaşındaki emekliden protesto eylemi
Erzurum’da 72 yaşındaki emekli Zekeriya Batmaz, özel bir bankaya maaşını ...
 
Erzurum esnafının sözü senet, çeki sağlam
ERZURUM GAZETESİ - ÖZEL - Erzurum’da Mart ayında 586,0 milyon TL tutarında ...
Erzurum faal mükellef sayısı açıklandı
ERZURUM GAZETESİ - ÖZEL - Erzurum’da 11 bin 212 Gelir Vergisi, 8 bin 738 ...
ATAUNİ’de gıda sektörüne bilimsel yaklaşım
Atatürk Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleşen Metaverse (Sanal Evren) ...
 
Karadeniz gazının çıkartılma çalışmaları sürüyor
Karadeniz gazını karaya çıkartmak için çalışmalar sürüyor. 10 sondaj kuyusunun ...
Kira artışları için harekete geçildi
Hükümet, kiralardaki artışların ardından hem kiracıları hem de ev sahiplerini ...
TCMB beklenti anketi sonuçları açıklandı
Cari yıl sonu döviz kuru beklentisi bir önceki anket döneminde 16,85 TL ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri