Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
Kacır: 'Yeni uzay istasyonu projelerine dahil olacağız'
Kacır: 'Yeni uzay istasyonu projelerine dahil olacağız'
Savunma sanayinde ihracat hedefi 7 milyar dolar
Savunma sanayinde ihracat hedefi 7 milyar dolar
Kurtulmuş gündemi değerlendirdi
Kurtulmuş gündemi değerlendirdi
Emine Erdoğan'dan Sıfır Atık Günü mesajı
Emine Erdoğan'dan Sıfır Atık Günü mesajı
'Asla taviz vermeyeceğiz'
'Asla taviz vermeyeceğiz'
HABERLER>EKONOMİ
27 Eylül 2022 Salı - 01:24

Nebati ekonomiyi değerlendirdi

Nebati, "2022 yılı Temmuz ayı itibariyle yıllıklandırılmış tarım ürünleri ihracatımız 7,6 milyar dolar ile Cumhuriyet tarihimizin en yüksek seviyesine ulaştı. Dünya turizm pazarları içerisindeki payımızı her geçen yıl daha da artırıyoruz" dedi.

Nebati ekonomiyi değerlendirdi

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, "2022 yılı Temmuz ayı itibariyle yıllıklandırılmış tarım ürünleri ihracatımız 7,6 milyar dolar ile Cumhuriyet tarihimizin en yüksek seviyesine ulaştı. Dünya turizm pazarları içerisindeki payımızı her geçen yıl daha da artırıyoruz. Turizm gelirlerinde rekor kırdığımız 2019 yılındaki turizm gelirini bu yıl aşarak yıl sonunda 40 milyar dolarlık bir gelirle kapatmayı hedefliyoruz. Ziyaretçi sayısında da 47 milyonun üzerine çıkmayı bekliyoruz" dedi.
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, 2’nci Türkiye Çiftçi Zirvesi’ne katıldı. Toplantıda açıklamalarda bulunan Nebati, küresel salgın dönemi ve Rusya-Ukrayna arasındaki çatışma gıda sektörünün stratejik önemini tüm dünya tarafından hatırlamasını sağladığını aktardı.
“TARIM ÜRÜNLERİ İHRACATIMIZ 7,6 MİLYAR DOLAR İLE REKOR KIRDI”
Son 20 yılda Türkiye'nin her alanda önemli atılımlar gerçekleştirdiğine dikkat çeken Bakan Nebati, "Bu sürece tanıklık eden sektörlerin başında da tarım ve hayvancılık sektörü yer alıyor. Sektör bir yandan makineleşmeyle hızlanırken diğer yandan da verimlilik artışı ve ürün çeşitliliği sağlandığına hep birlikte şahit olduk. 2022 yılı Temmuz ayı itibariyle yıllıklandırılmış tarım ürünleri ihracatımız 7,6 milyar dolar ile Cumhuriyet tarihimizin en yüksek seviyesine ulaşmıştır” dedi.
Bakan Nebati, "Tarım sektörünün stratejik önemi çerçevesinde yeterli ve güvenilir gıda arzının sağlanması, verimliliğin artırılması ve insanımızın refah artışının sağlanması amacıyla, üreticilerimizi kapsayıcı uygulamalarımızla desteklemeye devam ediyoruz. Bu yaklaşımla geçtiğimiz yıl çiftçilerimize bütçeden 24 milyar lira destek sağladık. Bu yıl bu rakamı 39,2 milyar liraya yükselttik" ifadelerini kullandı.
Bakan Nebati, bu sezon TMO buğday ve arpa alım fiyatlarını yukarı yönlü revize ettiklerinin altını çizerek, "Ekmeklik buğdayda yıllık yüzde 187 ve arpada yüzde 226 oranında artış sağlandı. Ürününü TMO'ya satan çiftçilerimize verdiğimiz tarımsal desteklere ilave olarak 2022 yılında buğday için ton başına 1000 TL arpa içinde 500 TL prim ödenmesini sağladık. TMO'nun diğer bazı tarımsal ürün alımları da devam ediyor. Kabuklu fındıkta yüzde 196, çekirdeksiz kuru üzümde yüzde 108 seviyesinde bir artış sağlanmış durumda. Ayrıca Çaykur'un yaş çay alım fiyatında yüzde 173 artış yaparak üreticilerimizi desteklemeye devam ettik. Aynı şekilde Türk Şeker'in şeker pancarı alım fiyatında da yıllık yüzde 245 artış gerçekleştirerek pancar üreticilerimizin de yanında olduğumuzu gösterdik" diye konuştu.
Bunlara ek olarak hayvancılık alanına da desteklerini sürdürdüklerini belirten Bakan Nebati, "Süt üreticilerimizin destek primide 30 kuruş artırarak 50 kuruşa çıkardık. Ayrıca dana karkas ve kuzu karkas alım fiyatını da kg başına 2 TL artırdık. Türkiye genelinde hayvan başına 370 TL olan buzağı desteğini de 500 TL'ye yükselttik. Bu yılın ilk 8 ayında 753 bin üreticimize 95 milyar liralık hazine faizi destek kredisi verdik. Üreticilerimiz 2022 yılı başından bu yana toplam 5,5 milyar liralık kredi faizini hazineden karşıladık. Yıl sonunda bu tutarın yaklaşık 10,8 milyar liraya yükseleceğini öngörüyoruz. Enerji maliyetlerini düşürmek için büyük gayret sarfediyoruz. Tarımsal sulamada elektrik teslimlerinde KDV oranını yüzde 18'den 8'e indirdik. Ayrıca tarımsal sulama projeleri kapsamında DSİ ile TOKİ arasındaki işbirliğine ilişkin Cumhurbaşkanlığı kararını yayınladık" açıklamalarında bulundu.
"KÜRESEL GIDA PİYASALARINDA ERDOĞAN ETKİSİ"
Bakan Nebati, "Uyguladığımız diplomasiyle küresel gıda arz güvenliği konusunda Türkiye önemli bir aktör haline geldi. Cumhurbaşkanımızın önderliğinde sağlanan Tahıl Koridoru Anlaşması yeterli gıdaya erişim problemi yaşayan bir ülkeyi rahatlattı. Bununla birlikte 2022 yılı içerisinde 12 dolara ulaşan buğdayın fiyatı Tahıl Koridoru anlaşmasıyla 8,4 dolara kadar geriledi. Literatüre girsin diye söylüyorum. Bu kelimenin tam anlamıyla 'Küresel gıda piyasalarında Erdoğan etkisi'dir" dedi.
"YILSONUNDA 40 MİLYAR DOLARLIK BİR TURİZM GELİRİ HEDEFLİYORUZ"
Turizmde de canlılığın artarak devam ettiğine işaret eden Bakan Nebati, "Dünya turizm pazarları içerisindeki payımızı her geçen yıl daha da artırıyoruz. Turizm gelirlerinde rekor kırdığımız 2019 yılındaki turizm gelirini bu yıl aşarak yıl sonunda 40 milyar dolarlık bir gelirle kapatmayı hedefliyoruz. Ziyaretçi sayısında da 47 milyonun üzerine çıkmayı bekliyoruz" şeklinde konuştu.
Aldıkları tedbirler ve küresel düzeyde yaşanacak normalleşme ile birlikte enflasyonu yeneceklerini vurgulayan Bakan Nebati, "Yıl sonundan itibaren bu düşüşü daha net bir şekilde hissetmeye başlayacağız. Hepimiz biliyoruz ki enflasyon sepeti içerisindeki en önemli kalem gıdadır. Gıda enflasyonunun halkımız üzerindeki olumsuz ektilerini azaltmak için temel gıda ürünlerinde KDV oranlarını indirdik. Üretici ve hal fiyatları ile perakende fiyatları arasındaki farkın takibi ve nedenlerine yönelik analiz çalışmaları sürüyor. Dün de Cumhurbaşkanımız ücretli çalışanlara yönelik yeni müjdemizi açıkladı. Geçtiğimiz Temmuz ayında ara düzenleme yapılarak çalışanlara ödenen yemek vergi istisnasını 34 liradan 51 liraya çıkarmıştık. Yıl sonunda yeniden değerleme oranına göre aktaracağız ve rakamı güncelleyerek çok önemli bir alanı açmış olacağız. Şimdi çalışanlara ödenen nakden vergi tutarları da vergiden istisna hale gelecek. Diğer bir güncel müjdemizde çalışanlara yapılacak elektrik ve doğal gaz ödemelerinde vergi yükünün bu kış boyunca kaldırılmasıdır. Bu gerek işverenlerimizi ama en önemlisi çalışanlara katkı sağlayacak bir düzenleme olacak ve enerjideki maliyetlerin yanında işverenler de buna katkı sağlayarak önümüzdeki kış çalışanların rahat nefes almasını sağlayacak bir adım atmış olacağız. İşverenlerimiz tarafından 2023 yılı Nisan ayı sonuna kadar çalışanlarına elektrik, doğal gaz ve ısınma giderlerini karşılamak için ödeyecekleri bin lirayı aşmayan tutarlardan gelir vergisi almayacağız" diye konuştu.

 
ASHB’den 'Yeni Medya Dili ve Aile Çalıştayı'
 
Özer eğitim ve öğretim vizyonunu açıkladı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Oral ETB’nin 4 yıllık dönemini değerlendirdi
Erzurum Ticaret Borsası Başkanı Hakan Oral, yaklaşan seçimler öncesinde ...
Tarımda Mera Yasası gündemi
Mera Kanunu 20. Madde Uygulamaları Değerlendirme Toplantısı, 17 ilden ...
ETSO Devlet Teşvikleri Tanıtım Günleri’nde
Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO), Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nın ...
 
Erzurum’da, Devlet Teşvikleri gençlere tanıtıldı
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığının koordinasyonunda Erzurum’da düzenlenen ...
Erzurum’da kurulan şirket sayısında rekor artış
ERZURUM gazetesi - ÖZEL - Erzurum’da Ağustos ayında 39 yeni şirket kurulurken, ...
Erzurum taşıt varlığında 47’inci sırada
ERZURUM gazetesi - ÖZEL - Erzurum’da Ağustos ayı ölçeğinde trafiğe kayıtlı ...
 
Finansal hizmetler güven endeksi açıklandı
2022 yılı Eylül ayında FHGE, bir önceki aya göre 1,5 puan düşüş kaydederek ...
'Yeniden asgari ücreti değerlendireceğiz’
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, “Yaklaşık 1 milyon işçi ...
Kirişci pancar alım fiyatını açıkladı
Türkiye Şeker Fabrikası Pancar Alım Kampanyası töreninde konuşan Tarım ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri