Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
Kacır: 'Yeni uzay istasyonu projelerine dahil olacağız'
Kacır: 'Yeni uzay istasyonu projelerine dahil olacağız'
Savunma sanayinde ihracat hedefi 7 milyar dolar
Savunma sanayinde ihracat hedefi 7 milyar dolar
Kurtulmuş gündemi değerlendirdi
Kurtulmuş gündemi değerlendirdi
Emine Erdoğan'dan Sıfır Atık Günü mesajı
Emine Erdoğan'dan Sıfır Atık Günü mesajı
'Asla taviz vermeyeceğiz'
'Asla taviz vermeyeceğiz'
HABERLER>SAĞLIK & YAŞAM
16 Ekim 2020 Cuma - 01:11

Koca sağlık gündemini paylaştı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Koronavirüs Bilim Kurulu Toplantısı sonrası düzenlenen basın toplantısında basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Koca sağlık gündemini paylaştı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Koronavirüs Bilim Kurulu Toplantısı sonrası düzenlenen basın toplantısında basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Son günlerde il bazlı artan vakaların sorulması üzerine Bakan Koca, “Vatandaşımızla birlikte özellikle tedbirlere hassasiyetle uyarak, maskenin altını çiziyorum, çünkü önümüzdeki dönem viral enfeksiyonların yoğun olacağı bir dönem. Ama bu üst solunum yolu, yani damlacık yoluyla bulaşan bütün enfeksiyonlara yönelik maskenin ve mesafenin son derece önemli olduğunu yüzde 90'ların üzerinde koruduğunu biliyoruz. Bu anlamda önümüzdeki günlerde bu üst solunum yolu enfeksiyonlarının daha da azalabileceğini, eğer maske ve mesafe kurallarına uyarsak göreceğimizi düşünüyoruz, Güney yarım kürede görüldüğü şekilde. Özellikle Güney yarım kürede gribin belirgin şekilde azaldığını görüyoruz. Maskenin aşı benzeri bir reaksiyon oluşturduğunu da biliyoruz. Yani virüs yükünü azaltan bir özelliği olduğunu da biliyoruz. Virüs yükünü azalttığı için aşı benzeri bir rolünün olduğunu ifade edebiliriz. Yani daha ağır geçirmeme durumunun da olabileceğini söyleyebiliriz. Onun için maskeyi ve tedbirlere uyumu hassasiyetle uygulamak noktasında toplum olarak son derece önemli” cevabını verdi.
“SEMPTOMU OLAN TESTİ POZİTİF OLAN KİŞİLERİ HASTA OLARAK TANIMLADIK ZATEN”
Vaka ve hasta tanımlarının sorulması üzerine cevap veren Bakan Koca, “Türkiye olarak pandemideki mücadelemizi vaka hasta kavramlarına indirgeyerek gölgelemeliyelim. Biz özellikle tedavi rehberimizde semptomu yani bulgusu olan kişilere test yapan ülkeler arasındayız. Oxford'un hazırladığı dünya haritasında Türkiye olarak biz semptomu olan kişilere test yapan ülkeler arasında yer alıyoruz. Bu semptomu olan kişilere yaptığımız testler dışında Temmuz ayından itibaren de bizim özellikle kesitsel taramalar, yani ülkeler arası geçişlerin olduğu dönemde havaalanında gele ya da yurtdışına gidenlere yapılan testler. Askeri celp ve terhis döneminde yapılan testler, cezaevinde yapılan testler, sporculara yapılan testler, OSB'lere yapılan testler gibi kesitsel yaptığımız taramalar oldu. Ayrıca saha taramalarımız oldu. Daha önce 153 bin kişiye yapılan bir testti. Yarından itibaren de haneler tespit edildi, mümkün mertebe geç olmadan saha çalışmasını tekrarlamak istiyoruz. Dolayısıyla bu tablo Temmuz ayından itibaren gündeme gelen ve bizim hasta olarak tanımladığımız semptomu olan testi pozitif olan kişiler olarak tanımladık zaten. Semptomu olan testi pozitif olan kişileri hasta olarak tanımladık zaten. Daha önce bu kesitsel taramalar olmadığı için vatandaşa karşı daha şeffaf olmak anlamında “hasta” tanımını kullandık. Bu kesitsel taramaları da yer yer bildiriyor olmuş olacağız. Açıkladığımız rakamları DSÖ ile paylaşıyor olacağız” şeklinde konuştu.
“ÖĞRENCİLER ARASINDA SALGININ SEYRİNİ BİZ BİLMEK İSTİYORUZ”
Üniversitelerde yüz yüze eğitimin başlayıp başlamayacağının sorulması üzerine cevap veren Bakan Koca, “Özellikle bu dönemde yüz yüze eğitimin başladığı öğrenciler arasında salgının seyrini biz bilmek istiyoruz. Bilim Kurulunda da bugün konuşulmuş oldu. 2 hafta geçtikten sonra başlayan, yaş grubuyla ilgili vaka seyrini, sayılarını tekrar değerlendirip gerektiğinde kademeli olarak da geçmiş olacağız. Burada salgının seyri, yüz yüze eğitimle yaş gruplarındaki dağılımın nasıl şekillendiğini gördükten sonra gündeme alınmış olur. Dolayısıyla önümüzdeki 2-3 haftanın değerlendirmek için önemli olduğunu düşünüyorum. Bilim Kurulunun da bugün değerlendirmesi bu yönde oldu” diye konuştu.
“ÇOK YAKINIZ”
Yerli aşıların ne durumda olduğunun sorulması üzerine cevap veren Bakan Koca, “Daha önce bahsettiğim bir aşının üretim aşamasına söylemiştim. İkinci aşının da çok yakın olduğunu ifade ettim. Birinci aşının dolumu bugün bitti. Yarından itibaren sterilite safhasına geçilmiş olacak. Zannediyorum sterilite çalışmaları da 2 hafta kadar sürmüş olacak. Bu arada aşı yapılacak kişilerin tespiti ve o kişiler üzerinde karantina ve uygulanacak testlerle ilgili bir zaman dilimi söz konusu olmuş olacak. Bu 2 haftalık dönem sonrası gönüllüleri almış olacağız. Yani çok yakınız, dolumu bugün bitti, sterilite ile ilgili çalışmalar da yarından itibaren başlamış oluyor” ifadelerini kullandı.
“SAĞLIK ÇALIŞANLARIMIZ İÇİNDE TESTİ POZİTİF OLANLARIN SAYISI 40 BİNİ GEÇTİ”
Test sonucu pozitif çıkan ve vefat eden sağlık çalışanlarının sorulması üzerine cevap veren Koca, “Sağlık çalışanlarımızın özellikle, pozitif olan, semptomu olan ya da olmayan. Biz çünkü riskli grupta çalışan, Covid servisi, poliklinik, yoğun bakım, acil gibi alanlarda çalışan sağlık çalışanlarımızı, talepleri halinde haftalık taramalarını yapıyoruz. Bunu başladık biliyorsunuz. Sağlık çalışanlarımız içinde testi pozitif olanların sayısı 40 bini geçti. Hayatını kaybeden, testi pozitif olan sağlık çalışanlarımızın sayısı da son dönem arttı maalesef. Sayıları 100’ü geçti, 107 olduğunu söyleyebilirim. Yakınlarına baş sağlığı, hepimize baş sağlığı, Allah'tan rahmet diliyorum” açıklamasında bulundu.

 
Türkiye Azerbaycan’ın yanında olmayı sürdürecek
 
Koca’dan tedbir uyarısı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erzurum Eczacılar Odası uyardı
Erzurum 13. Eczacılar Odası Başkanı Mahmut Uçar gıda takviyesi adı altında ...
Kadına Şiddeti önlemede kararlılık
Selçuk, şiddet mağduru vatandaşlara daha etkin hizmet verebilmek için ...
Yerli Aşı’da tarihi süreç
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Yerli Aşı Ortak Çalışma Grubu’nun ilk toplantısına ...
 
Pakdemirli’den ‘Geleceğe Nefes’ çağrısı
Pakdemirli,” Hatay İlimizde yanan alanların ağaçlandırılmasına katkı sağlamak ...
Gazeteci Çetinkaya dünya evine girdi
Erzurum Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu üyesi Gazeteci Nesrin Çetinkaya ...
Optisyen Gözlükçü Odası’ndan Erdoğan’a teşekkür
20. Bölge Kuzeydoğu Optisyen Gözlükçüler Odası Erzurum İl Temsilcisi Vahap ...
 
Erzurumlu esnaftan askıda maske uygulaması
Erzurum’da şiddete dikkat çekmek için iş yerinin dışını sosyal mesajlarla ...
Birdal güven tazeledi
Erzurum Bölgesi Veteriner Hekimler Odası Başkanı Ahmet Çağrı Birdal, geçtiğimiz ...
Vali Memiş Kongre Caddesinde denetim yaptı
Erzurum Valisi Okay Memiş, korona virüs (Covid-19) denetimlerine devam ediyor.
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri