Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
Kamuda tasarruf ve verimlilik dönemi
Kamuda tasarruf ve verimlilik dönemi
KOSGEB girişimcilik Destekleri güncellendi
KOSGEB girişimcilik Destekleri güncellendi
MHP’den Yerel Yönetim Kampı
MHP’den Yerel Yönetim Kampı
Milli coşku doruğa çıkacak
Milli coşku doruğa çıkacak
Erdoğan’dan terörle mücadele vurgusu
Erdoğan’dan terörle mücadele vurgusu
HABERLER>SAĞLIK & YAŞAM
8 Temmuz 2013 Pazartesi - 13:39

Karaçoban Mucizesi

Fındık Araştırma İstasyonu Müdürlüğünce Erzurum'un Karaçoban ilçesinden getirilen fındığın soğuğa dayanıklılık özelliğinin, diğer fındık çeşitlerine aktarılması amacıyla çalışma başlatıldı.

Karaçoban Mucizesi

Fındık Araştırma İstasyonu Müdürlüğünce Erzurum'un Karaçoban ilçesinden getirilen fındığın soğuğa dayanıklılık özelliğinin, diğer fındık çeşitlerine aktarılması amacıyla çalışma başlatıldı.

İstasyon Müdürü Gökhan Kızılcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bir süre önce Erzurum'da fındık yetiştiği bilgisini aldıklarını ve konuyu araştırmaya başladıkları belirtti.

Araştırmalar sonucunda fındığın Erzurum'da yetişebildiğini tespit ettiklerini anlatan Kızılcı, "Bu durum bizi çok şaşırttı. Benim de yer aldığım bir ekiple bölgeye giderek fındık bitkilerinde incelemeler yaptık. Sıfırın altında 35-40 dereceleri gören bir bölgede fındık bitkisinin yetişmesi, çok kaliteli olmasa da meyve vermesi bizi çok şaşırttı. Meyvesi çok kaliteli olmasa da fındık ürününün ticareti de yapılıyor" dedi.

Kızılcı, Erzurum'daki fındık bitkisinden örnekler aldıklarını ifade ederek, şöyle konuştu: 

"Hem soğuğa dayanıklı hem de meyve verebilen bir fındık tipi olduğu için bitkiden örnekler aldık. Müdürlüğümüze getirdiğimiz örnekleri, bölgemize uyum sağlayıp sağlamayacağını takip ediyoruz. Çiçek açacak mı, meyve verecek mi, meyvesi nasıl olacak? Bu özelliklerini yakından izliyoruz." 

- Karadeniz Bölgesi'nde fındık bitkisinin soğuğa dayanıklılığı artırılacak

Erzurum'da yetişen fındığın, Karadeniz'deki fındık çeşitlerinin soğuğa dayanıklılıklarını artırma adına önemli bir materyal olduğunu vurgulayan Kızılcı, sözlerini şöyle sürdürdü: 

"Çünkü geçmiş yıllarda olduğu gibi Karadeniz Bölgesi'nde yaşanan aşırı soğuklar fındık ürününün zarar görmesine neden oluyor. İşte bu noktada Doğu Anadolu Bölgesi'nde yetişen fındık tiplerini Karadeniz Bölgesi'ndeki fındık çeşitleri ile melezleyeceğiz. Fındık çeşitlerimizin soğuğa olan dayanıklılıklarını artırmayı hedefliyoruz. Bunu sağlayabildiğimizde gelecekte fındık bitkisinin aşırı soğuktan etkilenmesi gibi bir sorun kalmayacak. Çalışmalarımız bittiğinde üreticiler, fındık ürününün soğuk nedeniyle hasar göreceği yönünde endişe duymayacaklar."

"Fındık bitkisi sıfırın altında 22 derecede tamamen ölmektedir"

Karadeniz'de yetişen fındık bitkisinin aşırı soğuğa dayanıksız olduğunu anlatan Kızılcı, "Yıllık ortalama sıcaklığın 13-16 derece olduğu yörelerde fındık en uygun olarak yetişmektedir. Ayrıca bu yörelerde en düşük sıcaklığın sıfırın altında 8-10 dereceyi ve en yüksek sıcaklığın da 36-37 dereceyi geçmemesi, yıllık yağış toplamının 700 milimetrenin üstünde olması ve yağışın aylara dağılımının dengeli olması gerekmekte. Bunun yanında haziran ve temmuz aylarındaki oransal nem de yüzde 60' ın altına düşmemeli. Tam dinlenme döneminde odun dokusu sıfırın altında 25 dereceye kadar dayanabilmektedir" ifadelerini kullandı. 

Gökhan Kızılcı, fındığın diğer kültür bitki türlerinden farklı olarak kış aylarında çiçek açtığını, çiçek tozları açıktayken sıfırın altında 5 dereceden itibaren, anterler içerisinde ise sıfırın altında 8 dereceden itibaren zarar görmeye başladığını bildirerek, şunları kaydetti: 

"Karanfiller, sıfırın altında 8 dereceden itibaren zarar görmeye başlamakta ve sıfırın altında 16 dereceden itibaren de büyük ölçüde ölmektedir. Fındığın sürgün gözleri de sıfırın altında 14 dereceden itibaren zarar görmeye başlamakta ve sıfırın altında 22 dereceden itibaren de tamamen ölmektedir. Genç filizleri ise sıfırın altında 4 derecede zarar görmeye başlarlar. Fındığın genç sürgünleri, çiçek ve yaprak tomurcukları ile çiçek tozlarının zarar görmesinde düşük ısının etkisi yanında düşük sıcaklıkta kalma süresi de önemlidir." - Giresun

 
Basınla da Tanıştı!
 
Mahallelinin Duvar İsyanı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Hınıs'tan güzel haber!
Erzurum'un Hınıs ilçesinde 3 katlı merkez caminin temeli törenle atıldı.
Buyurun Bereket Lokmasına
Taş Mağazaları Koruma ve Yaşatma Derneği tarafından Taş Mağazaları canlandırmak ...
Kılıç Oğullarını Sünnet Ettirdi
AK Parti Erzurum İl Başkanı Murat Kılıç, oğulları Ömer Nasri, Ali Tayyip ...
 
Çakır ailesinin mutlu günü
Yenigün Gazetesinin sahibinin oğlu Kaan Alparslan Çakır, görkemli bir ...
42 bin kişiye mutlu yuva eğitimi
Sağlıklı ve mutlu bir yuva kurmak, isteyen 42 bin 850 kişi, Aile ve Sosyal ...
Amarova Hak dini seçti
Daha önce Hıristiyan dinine mensup olan Gürcistan uyruklu Tinati Amarova, ...
 
Oltu bu olayı konuşuyor
İki gün önce Oltu’ya bağlı Sağlıcak ve Tekeli köyleri sınırları içerisinden ...
30 koyun kesildi, 500 kilogram pirinç...
30 koyun kesildi, 500 kilogram pirinç pilav oldu…
'Yerinde olmak vardı' dediler
Erzurum Yakutiye Belediyesi'nin park ve bahçelerinde işçi olarak çalışan ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri