Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
Ticari gayrimenkul fiyat endeksi arttı
Ticari gayrimenkul fiyat endeksi arttı
Yıllıklandırılmış dış ticaret açığı azaldı
Yıllıklandırılmış dış ticaret açığı azaldı
Şimşek büyüme rakamlarını değerlendirdi
Şimşek büyüme rakamlarını değerlendirdi
Tekin’den eğitimde fırsat eşitliği vurgusu
Tekin’den eğitimde fırsat eşitliği vurgusu
Atama kararları Resmi Gazete’de
Atama kararları Resmi Gazete’de
HABERLER>EKONOMİ
17 Mayıs 2024 Cuma - 05:58

Işıkhan engelli istihdamını değerlendirdi

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Reşat Moralı Toplantı Salonu’nda SERÇEV (Serebral Palsili Çocuklar Derneği) ve İŞKUR’dan yararlanan engelli bireylerle bir araya geldi.

Işıkhan engelli istihdamını değerlendirdi

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Reşat Moralı Toplantı Salonu’nda SERÇEV (Serebral Palsili Çocuklar Derneği) ve İŞKUR’dan yararlanan engelli bireylerle bir araya geldi.

Toplantıda konuşma yapan Bakan Işıkhan, ne olursa olsun, asla pes etmeyen, umut etmekten vazgeçmeyen, çalışan, üreten ve başaran insanları Bakanlıkta ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Sizler sosyal hayata uyum noktasında gösterdiğiniz gayretle, ortaya koyduğunuz azimle sadece özel gereksinimli bireylere değil tüm insanlığa da örnek oluyorsunuz. Azmedince her türlü zorluğun üstesinden geliyorsunuz. Gösterdiğiniz başarılarla hem kendi geleceğinize hem de ülkemizin geleceğine katkıda bulunuyorsunuz. Bu anlamda bizler de devlet olarak sizlerle gurur duyuyor, hayatınızı kolaylaştırmak adına tüm imkanlarımızı seferber ediyoruz” ifadelerini kullandı.

“ENGELLİ HAKLARI VE STANDARTLARININ YÜKSELTİLMESİ BAKIMINDAN OLDUKÇA İYİ BİR NOKTAYA ULAŞTIK”

Işıkhan, engelli haklarının, günümüzün en önemli konularından biri olduğuna vurgu yaparak, “Bu noktada üzülerek ifade ediyorum, ne yazık ki ülkemizde vatandaşlarımızın karşı karşıya oldukları sorunlar, ancak hükümetlerimiz göreve geldikten sonra hakkıyla gündeme gelebildi. Türkiye’nin engelli vatandaşlarımıza sağlanan imkanlar noktasında nereden nereye geldiğini en iyi sizler bilirsiniz. Vatandaşlarımızın bedensel engeline uygun kamu hizmeti alamadığı için adeta evlerine hapsolduğu günlerden; sanatta, sporda, çalışma hayatında, girişimcilikte başarı hikayeleri yazdığı bugünlere geldik. Hamdolsun, bu süreçte hem engelli hakları hem de engelli kardeşlerimizin standartlarının yükseltilmesi bakımından oldukça iyi bir noktaya ulaştık” diye konuştu.

“ENGELLİLERİMİZİN ÇALIŞMA HAYATINA KATILIMLARI KONUSUNDA CİDDİ İLERLEMELER KAYDETTİK”

Uygulanan hukuki altyapı başta olmak üzere, hayata geçirilen icraatlarla vatandaşının yanında olan, sorun üreten değil sorun çözen bir devletin olduğuna dikkati çeken Bakan Işıkhan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bizim engelli politikalarımızdaki temel vizyonumuz, engelli vatandaşlarımız için hayatı erişilebilir kılmak ve onları hayatın akışına dahil etmektir. Bunu yaparken de sağladığımız kolaylıkları bir lütuf olarak değil vatandaşlarımızın en temel insani hakkı olarak gördük. Engellilerimizin toplum içinde daha fazla var olabilmelerinin en önemli adımlarından birisi de istihdam sürecindeki zorlukların ortadan kaldırılmasıdır. Üreterek topluma katkı sağlama hissinin, sizlerin özgüvenlerini artırdığının farkındayız. Bu sebeple de bu alanda daha fazla imkan sunmanın gayreti içerisindeyiz. Engelli çalıştırma zorunluluğu, Engelli İş Koçluğu, E-KPSS ile kamuda engelli memur ataması, Girişimcilik desteği gibi uygulamalarımızla; Engellilerimizin çalışma hayatına katılımları konusunda ciddi ilerlemeler kaydettik. Yaptığımız ziyaretlerde de sizlerin çalışmak, üretmek için ne kadar istekli, azimli ve özverili olduğunuza bizzat şahit oldum. Bu sebeple engelli kardeşlerimizin çalışma hayatına katılımlarını önemsiyoruz.”

“2024 YILINDA 3 BİNE YAKIN ENGELLİ VATANDAŞIMIZIN İSTİHDAMINA ARACILIK ETTİK”

Işıkhan, bu kapsamda çalışma hayatına yönelik yapılan düzenlemelerle ilgili şu bilgileri paylaştı:

“Kamu ve özel sektör işyerlerine engelli çalıştırma zorunluluğunu getirdik. Gerek özel sektörde gerekse kamuda, kolaylaştırıcı, teşvik edici politikalar yoluyla, engelli kontenjanımızdaki doluluk oranını yıldan yıla artırdık. Kurumumuz İŞKUR aracılığıyla uyguladığımız istihdam politikaları neticesinde bugüne kadar binlerce engelli kardeşimizi iş hayatıyla buluşturduk. 2002 yılından 2024 yılı Nisan ayı sonuna kadar 482 bin 905 engelli vatandaşımızın iş sahibi olmasına aracılık ettik. Sadece 2024 yılında 3 bine yakın engelli vatandaşımızın istihdamına aracılık ettik. 2002 yılında çalışan engelli işçi sayısı 45 bin 621 iken, 2024 yılı Mart ayı sonu itibarıyla bu sayı 139 bin 781’e yükseldi. Kontenjan doluluk oranı ise 2005 yılında özel sektörde yüzde 67,9 iken, 2024 yılı Mart ayı sonu itibarıyla yüzde 83,9 olarak gerçekleşmiştir. Kamu kurumlarında kontenjan doluluk oranı ise 2024 yılı Mart sonu itibarıyla yüzde 84 olmuştur. İnşallah bu oranları yüzde 100’e tamamlayacağız.”

“KENDİ İŞİNİ KURMAK İSTEYEN ENGELLİLERİMİZE DESTEK TUTARIMIZI 2024 YILINDAN İTİBAREN 400 BİN TL’YE ÇIKARDIK”

İŞKUR’un düzenlediği aktif işgücü piyasası programları kapsamında; 2012 yılından 2024 yılı Nisan ayı sonuna kadar 20 bin 569’u kadın, 44 bin 649’u erkek olmak üzere 65 bin 218 engelli vatandaşı kurs ve programlardan yararlandırarak, onların mesleki gelişimine destek olduklarının altını çizen Bakan Işıkhan, “İŞKUR olarak, engellilere yönelik hazırlanan mesleki eğitim ve rehabilitasyon projelerini de destekliyoruz. 2014 yılından bugüne kadar engellilere yönelik 772 mesleki eğitim projesini destekledik. Engellilerin istihdamını sağlayacak destek teknolojileri kapsamında sunulan projelere de destek oluyoruz. Bu kapsamda, 2014 yılından bugüne 47 projeye destek sunduk. Kendi işini kurmak isteyen engellilerimize destek tutarımızı 2024 yılından itibaren 400 bin TL’ye çıkardık. Engellilere yönelik hibe desteğimizden 2014 yılından bugüne kadar 926’sı kadın olmak üzere bin 608 vatandaşımızı faydalandırdık” dedi.

Işıkhan, tüm bu hizmetlerin erişilebilirlik mekanizmalarının yeterince etkin olması halinde verimli olduğuna vurgu yaparak, “Engelli bir vatandaşımızın bir hizmeti kullanabilmesi için öncelikle o hizmet sunucusuyla iletişime geçebilmesi, o hizmete ulaşabilmesi gerekiyor. Bunun için, online işlemlerden kamusal alanlardaki ulaşıma kadar toplumsal hayatın her evresinde sizlerin en büyük destekçisi olmak için tüm kurum ve kuruluşlarımızla da ortak çalışmalar yürütüyoruz. Sağladığımız tüm bu imkânlar ile engelli kardeşlerimizin azmi ve kararlılığı bir araya geldiğinde ise ortaya sizlerin hayatında olduğu gibi gurur verici tablolar, başarı öyküleri çıkıyor. Ben inanıyorum ki engelli kardeşlerimize imkân ve fırsat verdikçe onları sanatta, sporda, bilimde, çalışma hayatında ve birçok alanda; daha çok göreceğiz. Bakanlık olarak; hizmet kalitemizi ve hizmet çeşitliliğimizi artırarak daha fazla engelli vatandaşımızı yeni fırsatlarla buluşturmaya sosyal devlet olmanın sorumluluğunu yerine getirmeye devam edeceğiz” değerlendirmelerinde bulundu.

 
Hizmet üretim endeksi yıllık yüzde 6,8 arttı
 
Yılmaz yerel seçim yaklaşımlarını paylaştı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Hizmet üretim endeksi yıllık yüzde 6,8 arttı
Hizmet üretim endeksi 2024 yılı Mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 6,8 arttı.
Tarım-ÜFE yıllık yüzde 60,77 arttı
Tarım ürünleri üretici fiyat endeksi (Tarım-ÜFE) Nisan ayında yıllık yüzde ...
Yılmaz ekonomideki süreci yorumladı
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "Cari dengelerimizi geçen yıldan ...
 
Oral: ‘Önceliğimiz Erzurum’un tanıtımı’
Oral, 'Gastronomi ve Turizm kenti Erzurum’un tanıtımına devam edeceğiz’ dedi.
ETSO Erzurum mutfağını TOBB’a taşıdı
TOBB Genel Kurul programı kapsamında yöresel lezzetler de katılımcıların beğenisine sunuldu.
Vergi tahsilatında Erzurum farkı
ERZURUM GAZETESİ ÖZEL HABERİDİR - Erzurum Nisan ayı düzeyinde vergi tahsilatının ...
 
DAP BKİ’den proje bilgilendirmesi
Bölgesel kalkınma için 2025 Yılı Proje Teklif Çağrısı’na çıkan DAP Bölge ...
Işıkhan: 'Temmuz’u bekleyelim'
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, emekliye refah payı verilmesine ...
Işıkhan’dan İŞKUR’a davet
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, “2 bin 374 farklı meslekte ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri