Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
Yiğit Danıştay Başkanlığına yeniden seçildi
Yiğit Danıştay Başkanlığına yeniden seçildi
ASHB’den bir ilk
ASHB’den bir ilk
Tekin’den öğretmen ataması açıklaması
Tekin’den öğretmen ataması açıklaması
‘TBMM hürriyet mücadelesinin sembolü’
‘TBMM hürriyet mücadelesinin sembolü’
Erdoğan’dan vicdan ve kararlılık vurgusu
Erdoğan’dan vicdan ve kararlılık vurgusu
HABERLER>EKONOMİ
28 Mart 2023 Salı - 01:18

Erzurum şubat ayı sektörel en’leri açıklandı

ERZURUM GAZETESİ - ÖZEL - TİM Şubat ayı iller sektörel ihracat performanslarını paylaştı. Erzurum’dan bu yılın Şubat ayında 12, 2023 yılının 2 aylık döneminde 15 sektör ihracat kaydetti. 2022’ye göre 7 sektörün ihracatı artarken 8 sektörde düşüş görüldü.

Erzurum şubat ayı sektörel en’leri açıklandı

TİM Şubat ayı iller sektörel ihracat performanslarını paylaştı. Erzurum’dan bu yılın Şubat ayında 12, 2023 yılının 2 aylık döneminde 15 sektör ihracat kaydetti. 2022’ye göre 7 sektörün ihracatı artarken 8 sektörde düşüş görüldü.

EN YÜKSEK DEĞERDE İHRACAT YAPAN SEKTÖRLER

Bu yılın Ocak – Şubat döneminde en çok değerde ihracat gerçekleştiren 5 sektör Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri, Çimento Cam Seramik ve Toprak Ürünleri, Kimyevi Maddeler ve Mamulleri, Demir ve Demir Dışı Metaller ile Makine ve Aksamları grubu oldu.

SEKTÖRLERİN İHRACAT PAYI

Erzurum’da 2 ayda en yüksek değerde ihracat gerçekleştiren sektörlerin il toplam ihracat değerindeki payı Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamullerinde yüzde 21,52, Çimento Cam Seramik ve Toprak Ürünleri’nde yüzde 19,54, Kimyevi Maddeler ve Mamullerinde yüzde 17,53, Demir ve Demir Dışı Metallerde yüzde 10,1, Makine ve Aksamlarında yüzde 7,36 olarak hesaplandı.

ARTIŞ KAYDEDEN SEKTÖRLER VE ORANLARI

2022 yılına göre en yüksek ihracat değeri artışı iklimlendirme sektöründe görüldü. Yüzde 79,4 oranında artışın görüldüğü bu sektörü yüzde 73,7’lik artışla Hazır giyim, yüzde 48,6’lık artışla çimento,  yüzde 39.5’lik artışla demir, yüzde 38.6’lık artış ile Madencilik, yüzde 37,4’lük artış ile Çelik, yüzde 15,1’lik artışla elektrik ürünleri sektörü izledi.

8 SEKTÖR İHRACATINDA DÜŞÜŞ

Şubat ayında bir önceki yıla göre 8 sektör ihracat değerinde düşüş görüldü. Düşüş oranları Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri’nde yüzde 10,3,  Su Ürünleri ve Hayvansal Mamullerde yüzde 20,9, Kimyevi Maddeler ve Mamullerinde yüzde 49,7, Makine ve Aksamlarında yüzde 59,4, Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünlerinde yüzde 72,3, Halıda yüzde 78,4, Otomotiv Endüstrisinde yüzde 99,9

olarak kaydedildi.

ŞUBAT AYI ERZURUM SEKTÖREL PERFORMANS

TİM verilerine göre Şubat ayında Demir ve Demir Dışı Metaller 230,04, Kimyevi Maddeler ve Mamulleri 225,50, Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri 202,01, Makine ve Aksamları 138,65, Çimento Cam Seramik ve Toprak Ürünleri 110,27, İklimlendirme Sanayii 49,35, Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri 18,58, Çelik 16,64, Elektrik ve Elektronik 11,95, Hazırgiyim ve Konfeksiyon  8,51, Madencilik Ürünleri 3,25 bin dolar değerinde ihracat yaptı.

OCAK - ŞUBAT DÖNEMİ  

Bu yılın Ocak –Şubat ayları toplamında Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri 522,94, Çimento Cam Seramik ve Toprak Ürünleri 457,15, Kimyevi Maddeler ve Mamulleri 425,90, Demir ve Demir Dışı Metaller 247,02, Makine ve Aksamları 178,79, Elektrik ve Elektronik 152,16, Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller 151,99, İklimlendirme Sanayii 140,15, Çelik 62,93, Hazırgiyim ve Konfeksiyon 51,30, Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri 30,09, Madencilik Ürünleri 9,25, Halı 0,71, Otomotiv Endüstrisi 0,45, Tekstil ve Hammaddeleri 0,02 bin dolarlık ihracat yaptı

ŞUBAT AYI İHRACATI YÜZDE 6,4 AZALIŞLA 18,6 MİLYAR DOLAR OLARAK GERÇEKLEŞTİ

Ticaret Bakanlığı, Şubat ayı ihracatının geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 6,4 azalışla 18,6 milyar dolar, ithalatının ise 30,8 milyar dolar olarak gerçekleştiğini paylaştı.

Ticaret Bakanlığı tarafından aylık olarak basın toplantısı ile paylaşılan ihracat verileri, 11 ilde yaşanan deprem nedeniyle bu ay basın bildirisi ile açıklandı. Bildiride, Türkiye ekonomisinin 2022 yılında yüzde 5,6 ile 2023 ila 2025 yılları arasını kapsayan Orta Vadeli Program tahmini olan yüzde 5’in üzerinde büyüdüğü hatırlatılarak, mal ve hizmet ihracatının büyümeye katkısının yıl genelinde 2,2 puan pozitif gerçekleşerek büyümenin yüzde 40’ını oluşturduğu ve ihracatın büyümenin itici gücü olmayı sürdürdüğü savunuldu.

Bildiride, Türkiye’nin toplam ihracatının yüzde 8,6’sını oluşturan 11 ilde yaşanan deprem felaketinin ihracatın üzerinde aşağı yönlü etkisi olduğu aktarıldı.

Bu yıl Şubat ayı ihracatının, 2022 yılının aynı ayına göre yüzde 6,4 azalışla 18,6 milyar dolar olarak gerçekleştiği bilgisi paylaşılan bildiride; gümrük kapıları verilerine göre, depremin meydana geldiği 11 il arasında Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş ve Malatya’da deprem sonrasında ihracatta gerileme meydana geldiğine vurgu yapıldı.

Yüzde 22’si enerji ithalatı olan Şubat ayı ithalatının 30,8 milyar dolar olarak kaydedildiği belirtilen bildiride, ithalattaki artışın önemli oranda işlenmemiş altın ithalatından kaynaklandığı ifade edildi. Bildiride ayrıca, söz konusu dönemde işlenmemiş altın ithalatının 3,7 milyar dolar artarak 4,1 milyar dolar olarak gerçekleştiği belirtildi.

Bildiride, Şubat ayında ithalattaki artışta öne çıkan ürün grupları arasında otomotiv ithalatının yarı iletken krizinin aşılmasından dolayı yüzde 81 artışla 2,1 milyar dolar olduğu, makine ithalatının yüzde 22,2 artışla 2,9 milyar dolar olduğu ve elektrikli makineler ithalatının ise yüzde 40,5 artışla 2,1 milyar dolar olduğu paylaşıldı.

Bildiride, depremden etkilenen 11 ilin, 7 trilyon 248 milyar 789 milyon lira olan 2021 yılı yıllık gayrisafi yurt içi hasılasının (GYSH) yüzde 9,8’ini (710 milyar 381 milyon 322 bin lira) kapsadığı aktarıldı.

ŞUBAT AYI İHRACATI 18,6 MİLYAR DOLAR OLDU

Otomotiv 2,6 milyar dolarla şubat ayında en çok ihracat yapan sektörler arasında ilk sırada yer aldı. Kimya 2,3 milyar dolarla ikinci, hazır giyim ve konfeksiyon ise 1,6 milyar dolarla üçüncü sıradaki yerini korudu. Kilogram birim ihracat değeri ise geçen yılın aynı ayına göre yüzde 29,6 artışla 1,69 dolara yükseldi.

TİM Başkanı Mustafa Gültepe: Depremden az etkilenen Gaziantep ve Adana gibi illerimizde üretim devam ediyor. Kahramanmaraş, Adıyaman ve Malatya'da ise çarklar dönmeye başladı. Ramazan bayramından sonra kapasitenin yüzde 60'a çıkacağını öngörüyorum.

Türkiye şubat ayında 18,6 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi. 12 aylık dönemdeki ihracat ise 254,8 milyar dolar oldu.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe yaptığı açıklamada, depremler nedeniyle şubat ayının tüm ülke için zorlu geçtiğini hatırlattı. İhracat ailesinin bir yandan depremzedelerin yaralarını sarmak için seferber olurken bir yandan da ticaretin durmaması için çalıştığını belirten Gültepe, şunları söyledi: “Genel Ticaret Sistemi (GTS) kayıtlarına göre Şubat ayını 18,6 milyar dolar ihracatla tamamladık. Geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6,4 eksideyiz. Deprem bölgesindeki 11 ilimizin ihracatı yüzde 43 düşüşle

985 milyon dolara geriledi. Ocak-Şubat dönemini kapsayan ilk iki aylık ihracatımız yüzde 1,5 artışla 38 milyar dolara yükselirken, son 12 aylık ihracatımız ise 254,8 milyar dolar oldu. Geçen ay ihracatımıza en yüksek katkıyı 2,6 milyar dolarla otomotiv sektörü verdi. İlk beşteki diğer sektörlerimiz 2,3 milyar dolarla kimya, 1,6 milyar dolarla hazır giyim, 1,3 milyar dolarla elektrik elektronik ve 1,1 milyar dolarla çelik şeklinde sıralandı. Şubat ayında 18 ilimiz ihracatını artırdı. En çok ihracat yapan ilk beş ilimiz İstanbul, Kocaeli, Bursa, İzmir ve Ankara oldu. Geçen ay bin 455 firmamız ihracat ailesine katıldı. Birim ihracat değerimiz ise geçen yılın aynı ayına göre yüzde 29,6 artışla 1,69 dolara yükseldi.”

Türkiye'nin en çok ihracat yaptığı ülkelerin Almanya, İtalya, ABD, Rusya ve İngiltere şeklinde sıralandığını bildiren Gültepe, Suudi Arabistan'a ihracatta toparlanmanın da devam ettiğinin altını çizdi.

DEPREM BÖLGESİNDE BAYRAMDAN SONRA YÜZDE 60 KAPASİTEYE ULAŞIRIZ

Mustafa Gültepe, TİM öncülüğünde ihracatçı birliklerinin depremzedelere yardım çalışmaları ve bölgedeki üretime yeniden dönüş süreci konusunda da şunları söyledi: “Acımız çok büyük; yüreğimiz kan ağlıyor. Depremlerde can veren yurttaşlarımıza bir kez daha Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifa, yakınlarını kaybedenlere sabır diliyorum. Arkadaşlarımızla bölgeyi ziyaret ettik, yıkımı yerinde gördük. Depremzedelerle ve sanayicilerimizle konuştuk. Fiziki olarak üretim alt yapısında fazla hasar bulunmamakla birlikte istihdam kaybı nedeniyle üretim durma noktasına gelmişti.

Depremden az etkilenen Adana ve Gaziantep gibi illerimizde üretim devam ediyor. Kahramanmaraş, Adıyaman ve Malatya'da ise çarklar dönmeye başladı. Bu illerimizde yer yer yüzde 30 kapasiteye ulaşıldı. Ancak barınma sorunu olduğu için insanlar göç etmek zorunda kalıyor. Dolayısıyla geçici barınma ihtiyacının bir an önce karşılanması büyük önem taşıyor. Bu gerçekten hareketle ihracatçı birliklerimizle el ele vererek  'TİM Konteyner ve Prefabrik Konut Projesi'ni başlattık. İlk etapta, depremden en çok etkilenen Kahramanmaraş, Adıyaman, Hatay ve Malatya'da 5 bin kişinin yaşayabileceği 1000 konutluk geçici barınma merkezleri oluşturuyoruz. Organize sanayi bölgelerinin yakınında yer alacak barınma merkezleri için konutların sevkiyatına inşallah önümüzdeki haftadan itibaren başlayacağız. Bu merkezlerde çalışanlarımıza ve ailelerine her türlü desteği vereceğiz. Çünkü insanlar çok ağır travmalar yaşadı. Bu travmanın atlatılması ve çalışanlarımızın üretime katılması zaman alacak. Ramazan bayramından sonra kapasitenin yüzde 60 çıkacağını öngörüyorum. Burada devlet ve özel sektör olarak depremzede yurttaşlarımızın bölgede kalmalarını ve yeniden işe dönüşlerini cazip hale getirecek adımları atmamız gerekiyor. Bakanlıklarımız ve ilgili kurumlar bu konuda önemli düzenlemeler yaptı. Bütün bunların yanı sıra bölgedeki fabrikalarda işine dönen depremzedeye çalıştığı firmadan alacağı maaşa ilave olarak en az 6 ay süre ile bir maaş da devletimiz verebilir.”

DEPREME RAĞMEN SİPARİŞLERİ KARŞILAYABİLECEK KAPASİTEYE SAHİBİZ

Depremin ihracata etkilerini de değerlendiren Mustafa Gültepe, ilk günden itibaren yurt dışındaki müşterilerden çok güçlü iş birliği ve dayanışma mesajları aldıklarını bildirdi. Bölgede üretimin geçici olarak devre dışı kalmasına rağmen Türkiye'nin siparişleri karşılayabilecek kapasiteye sahip olduğunu vurgulayan Gültepe, “Rakibimiz olan bazı ülkelerin yaymaya çalıştıkları 'Türkiye'de tedarik sorunu yaşanacak' şeklindeki söylentilere itibar etmeyen birçok müşterimiz bizimle iş birliğini artırmak istiyor. Ben tüm ihracatçılarımız adına kendilerine teşekkür ediyorum” diye konuştu. 

2022'DE BÜYÜMENİN YAKLAŞIK YÜZDE 40'I MAL VE HİZMET İHRACATINDAN GELDİ

Mustafa Gültepe, depremin yaralarını sarmaya çalışırken Türkiye İstatistik Kurumunu'nun (TÜİK) açıkladığı 2022 büyüme rakamlarının kendileri için moral olduğunu söyledi. TÜİK'in verilerine göre Türkiye ekonomisinin geçen yıl yüzde 5,6 büyüdüğünü hatırlatan Gültepe, “Büyümenin yaklaşık yüzde 40'ı mal ve hizmet ihracatının katkısından geldi. Büyük afete rağmen, Cumhuriyetimizin 100'üncü kuruluş yıldönümünde ihracatta en yüksek performansı göstermek için tüm gücümüzle çalışacağız. Daha çok fuara katılıp, uzak yakın demeden tüm pazarlara daha çok ticaret heyetleri düzenleyeceğiz. Ülkemizde daha fazla alım heyetini ağırlayacağız” diye konuştu.

Mustafa Gültepe, mart ayı itibarıyla sanayide kullanılan elektrik ve doğalgaz fiyatlarında yapılan indirimin de ihracatçının rekabet gücüne olumlu yansıyacağını sözlerine ekledi.

 
Tasarımda 2030 yol haritası
 
Erzurum sağlıkta 2’inci sırada
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Tasarımda 2030 yol haritası
Türkiye’de tasarıma ilişkin politika ve stratejilerin ortaya konulması ...
Gazilere vefa
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, gazilere ödenen aylıkları ...
Erzurum ekonomik dengede bölge lideri
ERZURUM GAZETESİ - ÖZEL - Erzurum Doğu Anadolu Bölgesi illeri içinde il ...
 
Erzurum şirket sermaye verileri açıklandı
ERZURUM GAZETESİ - ÖZEL - Erzurum’da Şubat ayında kurulan 23 şirket sermayesinin ...
Erzurum şirketleşmede 3’üncü sırada
ERZURUM GAZETESİ - ÖZEL - Erzurum’da bu yılın Ocak – Şubat ayları arasında ...
Erzurum’da 3 bin 61 araç devredildi
ERZURUM GAZETESİ - ÖZEL - Erzurum’da bin 962 otomobil, 49 minibüs, 4 otobüs, ...
 
Tarımsal üretimde yeni süreç
Orman Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, ...
Elitaş’tan emeklilere müjde
AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, emeklilere bayram ikramiyesinin ...
Nebati: 'Kararlılıkla yol alıyoruz'
Nebati, 'Ülkemizde yaşadığımız elim afetler sonrasında da Türkiye Yüzyılı ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri