Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
Erzurum şirket sermayesinde 6. sırada
Erzurum şirket sermayesinde 6. sırada
Aile ve Gençlik Fonu’na başvuru verileri açıklandı
Aile ve Gençlik Fonu’na başvuru verileri açıklandı
Kurtulmuş’tan Yeni Anayasa çağrısı
Kurtulmuş’tan Yeni Anayasa çağrısı
Erdoğan: ‘Milletimize hayırlı olsun’
Erdoğan: ‘Milletimize hayırlı olsun’
‘Oyunları birer birer bozduk’
‘Oyunları birer birer bozduk’
HABERLER>ARAŞTIRMA
30 Aralık 2022 Cuma - 07:45

Engelli Hakları Ulusal Eylem Planı açıklandı

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı koordinasyonunda hazırlanan 2030 Engelsiz Vizyon Belgesi’nin hayata geçirilmesi için 2023-2025 yıllarını kapsayan ‘Engelli Hakları Ulusal Eylem Planı’ açıklandı.

Engelli Hakları Ulusal Eylem Planı açıklandı

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından hazırlanan 2023-2025 yıllarını kapsayan Engelli Hakları Ulusal Eylem Planı ile istihdamdan erişilebilirliğe, eğitimden sağlığa, siyasi hayata katılımdan hakların korunmasına kadar engellilikten kaynaklı ihtiyaçlar göz önünde bulundurularak belirlenen 275 faaliyet hayata geçirilecek

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı koordinasyonunda hazırlanan 2030 Engelsiz Vizyon Belgesi’nin hayata geçirilmesi için 2023-2025 yıllarını kapsayan ‘Engelli Hakları Ulusal Eylem Planı’ açıklandı.

Engelli Hakları Ulusal Eylem Planında, 2030 Engelsiz Vizyon Belgesi’nin 8 amacı altında yer alan 31 hedefe yönelik 107 eylem alanı için 2023-2025 yıllarında gerçekleştirilecek 275 faaliyet belirlendi.

İstihdamdan erişilebilirliğe, eğitimden sağlığa, istihdamdan siyasal yaşama katılıma,  adalete erişimden hakların korunmasına kadar geniş bir alanı kapsayan Ulusal Eylem Planı ile engelli bireylerin engellilikten kaynaklı ihtiyaçları göz önünde bulundurularak belirlenen faaliyetler gerçekleştirilecek.

Belirlenen politika alanları Bakanlık koordinasyonunda tüm alanlarda kamu kurum ve kuruluşlarıyla iş birliği ve engelli bireyleri temsil eden sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla “İçermeci ve Erişilebilir Toplum”, “Hakların Korunması ve Adalet”, “Sağlık ve İyilik Hali”, “Kapsayıcı Eğitim”,  “Ekonomik Güvence”, “Bağımsız Yaşam”, “Afet ve İnsani Bakımdan Acil Durumlar”, “Uygulama ve İzleme” başlıkları altında hayata geçirilecek. Bu kapsamda yürütülecek çalışmalardan bazıları şöyle:

Engelli bireylere yönelik hak temelli bakış açısının yaygınlaştırılmasına ilişkin çalışmalar yapılacak. Bu bakış açısının yaygınlaştırılması için ulusal bir kampanya gerçekleştirilecek.

Engelli bireylerin sosyal, kültürel etkinlikler ile turizm, rekreasyon ve spor faaliyetlerine katılımı güçlendirilecek. Sosyal, kültürel ve rekreasyonel etkinliklerin gerçekleştirildiği mekânların erişilebilirliği ve sunulan hizmetlerin farklı engel gruplarının gereksinimlerine uygun olarak geliştirilmesi ve çeşitlendirilmesi sağlanacak. Engelli bireylere sosyal ve kültürel etkinliklerde uygulanan indirim ve benzeri avantajların genişletilmesine yönelik çalışmalar yapılacak.

ERİŞİLEBİLİR KONUT HİZMETLERİ GELİŞTİRİLECEK

Erişilebilir konut hizmetlerinin geliştirilmesi hususunda TOKİ ile “uyarlanabilir” konut tasarımı ve yapım aşamalarındaki sorunlar tespit edilerek bu sorunların giderilmesine ilişkin iş birliği çalışmaları yapılacak. Sonradan engelli olan veya özel gereksinimli çocuğu doğan ihtiyaç sahibi ailelerin konutlarında gerekli fiziksel düzenlemelerin yapılmasına yönelik bir belediye ile pilot çalışma yürütülecek. Ayrıca ulaşım hizmetlerinin ve sistemlerinin erişilebilir hale getirilmesi,  bilgi ve iletişim teknolojileri ile elektronik hizmet sistemlerinin erişilebilirliğinin artırılması kapsamında kamu kurumlarının web sayfaları erişilebilir hale getirilmesi hedefleniyor.

ENGELLİ BİREYLERİN SİYASAL YAŞAMA KATILIMI GÜÇLENDİRİLECEK

Adalet Bakanlığı iş birliğinde engelli bireylerin ayrımcılığa karşı yasal olarak korunması, engelli bireylerin yasa önünde eşit tanınmasına yönelik bir sistemin oluşturulması, engelli bireylerin siyasal yaşama katılımının güçlendirilmesi, engelli bireylerin şiddet, aşağılayıcı muamele gibi insan onur ve haysiyetini zedeleyici muamelelerden korunması, engelli bireylerin karar mekanizmalarına katılımının güçlendirilmesi konularında çalışmalar yürütülecek.

Sağlık Bakanlığı iş birliğinde ise engellilere yönelik erken müdahale hizmetleri geliştirilecek. Doğuştan veya sonradan oluşabilecek engellilik riski taşıyan alanlarda koruyucu ve önleyici çalışmalar yapılacak. Engelli bireyler açısından erişilebilir sağlık hizmetlerinin güçlendirilmesi, çeşitlendirilmiş terapi yöntemlerini de kapsayan rehabilitasyon hizmetlerinin geliştirilmesine yönelik çalışmalar yapılacak.

EĞİTİMİN HER KADEMESİNE KATILIM SAĞLANACAK

Milli Eğitim Bakanlığı iş birliğiyle özel gereksinimi olan çocukların akranlarıyla birlikte eğitimin her kademesine katılımı sağlanacak. Eğitim müfredatının ve materyallerin engelliliğe dayalı ayrımcılık açısından revize edilmesi konusunda toplantılar yapılacak. Engelli ya da engellilik riski taşıyan çocukların ailelerine yönelik aile eğitimi ve danışmanlığı hizmetleri yaygınlaştırılacak. Engelli bireyler için ortaöğretim, mesleki eğitim, yükseköğrenim, istihdam, yaşam boyu öğrenme ortamlarına geçiş tedbirleri alınacak.

Engelli bireylerin mesleki yönlendirme ve mesleki eğitim hizmetlerine erişilebilirliği sağlanacak. Engelli bireylerin istihdamının teşvikinde modellerin çeşitlendirilmesi, girişimciliklerinin desteklenmesi ve engelli bireylere gelir desteği, vergi düzenlemeleri gibi ekonomik destekler sunulması sağlanacak.

Engelliler ve ailelerine yönelik bağımsız yaşamı destekleyici çeşitlendirilmiş ve yeni nesil bakım hizmetlerinin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması sağlanacak. Engelli bireylerin ailelerinin yanında bakımını sağlayacak yeni nesil bakım modellerinin yaygınlaştırılmasına yönelik çalışmalar yapılacak. Koruyucu aile sistemi içerisinde yer alan engelli bireylerin ve ailelerin ihtiyaçlarının tespitine yönelik bir araştırma gerçekleştirilecek.

 
Erdoğan’dan gençliğe müjdeler
 
3 milyon haneye 3,8 milyar TL destek
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
2022 yılı haber en’leri açıklandı
Medya takip kurumu Ajans Press, her sene olduğu gibi 2022 yılının en çok ...
Bilimsel teşvik ödülleri sahiplerini buldu
Yayın, patent, proje ve firmaları ile bir adım öne çıkan akademisyenlerini ...
ATAUNİ’de TÜBİTAK Destek Programı gündemi
Sosyal Bilimlerde proje kültürü oluşturmak ve geliştirmek için Atatürk ...
 
'Türk Dünyası yeni bir ufka açılıyor'
Ahmet Yesevi Üniversitesi tarafından diplomatik ilişkilerin 30’uncu yılında ...
5 zincir market savunma yaptı
Aralarında 5 zincir marketin de bulunduğu hızlı tüketim malları sektöründe ...
865 Aile Okulu öğretmenine eğitim verildi
Erzurum’da eğitime alınan 12 öğretmenin tamamlanan eğimleri sonrasında ...
 
‘Odak nokta Türkiye markasını güçlendirmek’
Kamu Diplomasisi Koordinasyon Kurulu, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı ...
Özben: ‘Tüm dünyada öfke kol geziyor’
Atatürk Üniversitesi Sosyoloji Bölümü öğretim üyelerinden Prof. Dr. Mevlüt ...
Malkoç KDK vizyonunu paylaştı
Kamu Denetçiliği Kurumu’nun Türkiye’nin en yeni ve en genç kurumlarından ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri