Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
Kacır: 'Yeni uzay istasyonu projelerine dahil olacağız'
Kacır: 'Yeni uzay istasyonu projelerine dahil olacağız'
Savunma sanayinde ihracat hedefi 7 milyar dolar
Savunma sanayinde ihracat hedefi 7 milyar dolar
Kurtulmuş gündemi değerlendirdi
Kurtulmuş gündemi değerlendirdi
Emine Erdoğan'dan Sıfır Atık Günü mesajı
Emine Erdoğan'dan Sıfır Atık Günü mesajı
'Asla taviz vermeyeceğiz'
'Asla taviz vermeyeceğiz'
HABERLER>GUNDEM
10 Ağustos 2022 Çarşamba - 08:12

Enerji’de tarihi adım

Erdoğan, "Geleceğe bakışımız ve bu noktada ufkumuz çok daha aydınlıktır. Son 20 yılda ülkemize asırlık eser ve hizmetler kazandırdık. Sözümüzün somut örneği olan Abdülhamid Han sondaj gemimiz, Türkiye’nin enerji alanındaki yeni vizyonunun da sembolüdür. ‘ dedi

Enerji’de tarihi adım

Erdoğan, "Geleceğe bakışımız ve bu noktada ufkumuz çok daha aydınlıktır. Son 20 yılda ülkemize asırlık eser ve hizmetler kazandırdık. Sözümüzün somut örneği olan Abdülhamid Han sondaj gemimiz, Türkiye’nin enerji alanındaki yeni vizyonunun da sembolüdür. ‘ dedi

TEŞEKKÜR

Erdoğan, ‘bugün, Abdülhamid Han sondaj gemimizle Türkiye farklı bir yere gelmiştir. Türkiye’nin dünyanın önde gelen petrol ve doğal gaz sondajcılarından biri haline gelmesini sağlayan herkese şükranlarımı sunuyorum" diye konuştu.

2023 HEDEFLERİ

Erdoğan, "Kimi zaman sinsi oyunlarla, kimi zaman iyi niyetli ama cesaretsiz tercihlerle, kimi zaman açıkça ihanetlerle oyalandık. Vakit ve kaynak kaybettik. Ülkemizin 2023 hedeflerini belirlerken öncelikle çözmemiz gereken sorunların başında enerjide dışa bağımlılığımızın geldiğini gördük. ‘ dedi

‘BİZ BU ALANDA VARIZ’

Erdoğan, ‘Yıllarca açılıp üzeri betonla kapatılan kuyuların sebep olduğu yılgınlığı ortadan kaldırmak için insan gücümüz, kendi veri altyapımız ve kendi teknolojik araçlarımızla bu süreci yürütme kararı aldık. Şimdi varız. 4 sondaj gemimiz, 2 sismik araştırma gemimizle artık biz de bu alanda varız" dedi

‘BULANLAR ARAYANLARDIR’

"Denizlerde dünyada eşine az rastlanır bir sondaj filosuna sahibiz" diyen Erdoğan, "Gerekli hazırlıkları yaptıktan sonra Akdeniz ve Karadeniz’de sondaj çalışmalarına başladık. Fatih sondaj gemimizi ’her arayan bulamaz ama unutmayın bulanlar arayanlardır.’ diye konuştu

KİMSEDEN İZİN VEYA İCAZET ALMAYA İHTİYACIMIZ YOK

Erdoğan, ‘"Akdeniz’de yaptığımız arama ve sondaj çalışmaları kendi egemenlik alanlarımızdadır. Kimseden izin veya icazet almaya ihtiyacımız yoktur. Arkalarına aldıkları ağa babalarına güvenerek bize efelik etmeye yeltenenler muhtemelen çıkacaktır. ‘ dedi

AKDENİZ’DE HAKKIMIZ OLAN

Erdoğan, ‘Biz onları ciddiye almayıp kendimize müsavi ve muhatap görmedikçe şımarıklıklarını artıranların sonu, bir gün kafayı duvara çarpıp kendine gelmek olacaktır. Ne kuklalar, ne kuklalar ne de onların iplerini ellerinde tutanlar Akdeniz’de hakkımız olanı almamızı engelleyemeyecek.’ dedi

DÜNYADA EŞİNE AZ RASTLANIR BİR SONDAJ FİLOSUNA SAHİBİZ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Abdülhamid Han Sondaj Gemisi uğurlama töreninde yaptığı konuşmada, “Ülkemizin 2023 hedeflerini belirlerken, öncelikle çözmemiz gereken sorunların başında enerjideki dışa bağımlılığımızın geldiğini gördük. Yıllarca açılıp üzeri betonla kapatılan kuyuların sebep olduğu yılgınlığı ortadan kaldırmak için, kendi insan gücümüzle, kendi veri altyapımızla ve kendi teknolojik araçlarımızla bu süreci yürütme kararı aldık. Şimdi varız. Dört tane sondaj gemimiz, iki sismik araştırma gemimizle artık biz de bu alanda varız. Denizlerde, dünyada eşine az rastlanır bir sondaj filosuna sahibiz” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Taşucu Limanı'nda yapılan "Abdülhamid Han Sondaj Gemisini İlk Görev Yerine Uğurlama Töreni"ne katıldı.

Konuşmasına tüm katılımcıları selamlayarak başlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin dördüncü sondaj gemisi Abdülhamid Han'ı görev yerine uğurlamak üzere bir arada olduklarını belirterek, "Bugün burada karşımızda duran fotoğraf, Türkiye'nin son 20 yıllık serencamının adeta bir özetidir. Doğrusu ben heyecanlıyım, heyecanlı olduğum kadar da geleceğe bakışımız ve bu noktada ufkumuz çok daha aydınlık" diye konuştu.

“GEMİMİZ, TÜRKİYE’NİN ENERJİ ALANINDAKİ YENİ VİZYONUNUN SEMBOLÜDÜR”

Son 20 yılda Türkiye'ye asırlık eser ve hizmetler kazandırdıklarını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Sözümüzün somut örneği olan Abdülhamid Han Sondaj Gemimiz, Türkiye'nin enerji alanındaki yeni vizyonunun da sembolüdür. Daha önce paramızla dahi yaptıramadığımız sismik araştırmaları, bakın sondaj demiyorum, sismik araştırmaları, sondaj faaliyetlerini, keşfedilen kaynakların ekonomiye kazandırılması süreçlerini artık kendi imkânlarımızla yürüttüğümüz bir döneme girdik" ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Abdülhamid Han Sondaj Gemisi ile Türkiye'nin farklı bir yere geldiğine işaret ederek, Türkiye'nin, dünyanın önde gelen petrol ve doğal gaz sondajcılarından biri hâline gelmesini sağlayan herkese şükranlarını sundu.

Bugünlere bir anda ve kolay bir şekilde gelinmediğini dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Uzunca bir süre kimi zaman sinsi oyunlarla kimi zaman iyi niyetli ama cesaretsiz tercihlerle kimi zaman açıkça ihanetlerle oyalandık, vakit ve kaynak kaybettik. Ülkemizin 2023 hedeflerini belirlerken öncelikle çözmemiz gereken sorunların başında enerjideki dışa bağımlılığımızın geldiğini gördük. Yıllarca açılıp üzeri betonla kapatılan kuyuların sebep olduğu yılgınlığı ortadan kaldırmak için kendi insan gücümüzle kendi veri altyapımızla ve kendi teknolojik araçlarımızla bu süreci yürütme kararı aldık. Şimdi varız, dört tane sondaj gemimiz, iki sismik araştırma gemimizle artık biz de bu alanda varız. Denizlerde, dünyada eşine az rastlanır bir sondaj filosuna sahibiz" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, gerekli hazırlıkları yaptıktan sonra Akdeniz ve Karadeniz'de sondaj çalışmalarına başladıklarını belirterek, Fatih Sondaj Gemisi’ni "Her arayan bulamaz ama unutmayın bulanlar arayanlardır" şeklinde göreve uğurladıklarını ve bir süre sonra da müjdeli haberi aldıklarını anımsattı.

Karadeniz'de keşfettikleri 540 milyar metreküplük doğal gaz rezervinin Türkiye'ye ve millete maddi karşılığının çok ötesinde bir moral verdiğini ve bir dönüm noktası olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, karaya ulaştığında bu gazı kullanılabilir hâle getirip sisteme aktaracak doğal gaz işleme tesisinin temelini geçen yıl attıklarını ifade etti.

"ADETA SU ALTINDA BİR ENERJİ ÜSSÜ KURUYORUZ"

Haziran ayında da denize boru döşeme işlemine başladıklarını dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Sığ kısımlardaki boru döşeme işlemini bitirdik, derin kısımlardaki 165 kilometrelik kısmın 100 kilometresini tamamladık. Denizin 2 bin 200 metre altında yürütülen bu işlemlerle adeta su altında bir enerji üssü kuruyoruz. Fatih gemimiz hâlen Türkali-10 kuyusundaki sondaj çalışmalarını sürdürüyor, Yavuz gemimiz Türkali-4 kuyusundaki üst işlemleri gerçekleştiriyor, Kanuni gemimiz de Türkali-6 kuyusunun alt tamamlama işlemlerini hamdolsun bitirdi. Böylece Karadeniz gazının ilk etabı için gereken 10 kuyudaki işlemleri birer birer bitirerek buradan gelecek doğal gazı 2023 yılında milletimizin hizmetine vermeyi planlıyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, aynı anda üç sondaj gemisinin çalıştığı bu sahanın dünyada üretime en hızlı hazırlanan saha olarak kayıtlara geçtiğini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü: "Denizlerde elde ettiğimiz başarıyı karadaki keşiflerle taçlandırmak istiyoruz. Bu amaçla hem yeni kuyu açma hem daha önce açılıp üzeri kapatılmış kuyuları tekrar üretime kazandırma faaliyetlerimizi kesintisiz devam ettiriyoruz. Yurt içi petrol üretimimiz 65 bin varile ulaştı, hedefimiz yılsonuna kadar 150 kuyu daha açarak bu rakamı katlayarak artırmaktır. Küresel ekonomik krizde adeta bir silah hâline dönüşen doğal gaz ve petrol kaynaklarımızı ne kadar kısa sürede ne kadar çok artırabilirsek bu kritik süreçte o derece avantaj kazanacağız. Hem enerji bağımsızlığımızı temin hem cari açığımızı kapatma bakımından bu çalışmaları çok önemli görüyoruz. Sadece 2022 enerji faturamızın 100 milyar doları bulacağı göz önüne alındığında yürütülen çalışmaların ve elde edilen sonuçların manası daha iyi anlaşılacaktır."

“ABDÜLHAMİD HAN GEMİMİZİ MAVİ VATANA, YENİ SONDAJ ROTAMIZ AKDENİZ'E YOLCU EDİYORUZ”

Abdülhamid Han gemisinin en son teknoloji ile teçhiz edilmiş yedinci nesil diye ifade edilen bir sondaj gemisi olduğunu ve diğer üç sondaj gemisinden daha üstün niteliklere sahip bu gemiyi ilk defa Türkiye olarak kullanacaklarını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Taşucu Limanı'nda geminin sondaj öncesi tüm hazırlıklarının bitirildiğini ifade etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bugün Abdülhamid Han gemimizi mavi vatana, yeni sondaj rotamız Akdeniz'e yolcu ediyoruz. Ülkemizde ilk petrol bulunan yer bundan 135 yıl önce yine Akdeniz'deki, unutmayın, İskenderun'du, bu defa da Abdülhamid Han gemimizi 'Ya Allah, bismillah' diyerek Gazipaşa'nın 55 kilometre açığındaki Yörükler-1 kuyusuna uğurlayacağız. Yörükler-1 kuyusu, Doğu Akdeniz'deki kapsamlı iş planımızın ilk adımıdır. Milletimizin duası, Abdülhamid Han Sondaj Gemimizde gece gündüz ter dökerek arama yapacak arkadaşlarımızla birlikte olacaktır. İnşallah sizlerden de hayırlı bir haberi en kısa sürede bekliyoruz" dedi.

“NE KUKLALAR NE DE ONLARIN İPLERİNİ ELLERİNDE TUTANLAR AKDENİZ'DE HAKKIMIZ OLANI ALMAMIZI ENGELLEYEMEYECEK”

Geminin buradaki sondaj çalışmalarını bitirince durmayacağını ve diğer kuyulara geçeceğini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti: "Bu şekilde bulana kadar aramaya devam edeceğiz. Akdeniz'de yaptığımız arama ve sondaj çalışmaları kendi egemenlik alanlarımızdadır. Bunun için kimseden izin veya icazet almaya ihtiyacımız yoktur. Abdülhamid Han gemisi çalışmalarına başladığında arkalarına aldıkları ağababalarını güvenerek bize efelik etmeye yeltenenler muhtemelen çıkacaktır, biz onları ciddiye almayıp, kendimize müsavi ve muhatap görmedikçe şımarıklıklarını artıranların sonu bir gün kafayı duvara çarpıp kendine gelmek olacaktır. Ne kuklalar ne de onların iplerini ellerinde tutanlar Akdeniz'de hakkımız olanı almamızı engelleyemeyecektir. Gerçi Akdeniz'de Abdülhamid Han ismi ile karşılaşan birilerinin aklına herhalde önce Gazi Ethem Paşa ve Dömeke Savaşı gelecektir. Onlar anladı, hiç değilse üzerinden henüz bir asır geçmiş olan Millî Mücadele’yi ne yaparlar, hatırlarlar. Ama hiç merak etmesinler, hiç korkmasınlar, bizim ilkemiz ne hakkımızı yedirmek ne de kimsenin hakkına göz dikmektir. Büyük ve güçlü Türkiye vizyonu öylesine kuşatıcı ve kapsamlıdır ki her gün ay yıldızlı bayrağımızın korkusuyla yatıp kalkanların hezeyanlarıyla uğraşmaya vaktimiz yoktur."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, işlerine baktıklarını ve bakmaya devam edeceklerini vurgulayarak, şunları kaydetti: "Her konuda olduğu gibi bu konuda da kendi işimizi kendimiz göreceğiz, kendi göbeğimizi kendimiz keseceğiz. Bu çabalarımıza destek verecek herkesle de birlikte çalışmaya, birlikte yol almaya hazırız. Uluslararası anlaşmalarla garanti altına alınmış olan haklarımızı hariçten gazel okuyarak uydurma haritalarla yok saymak isteyenlere bu lokmanın onların boğazından geçmeyecek kadar büyük olduğunu da hatırlatmak isterim. Haklarımızı korumak için gerektiğinde dişe diş mücadele vermekten çekinmedik, çekinmeyeceğiz. Türkiye'nin dostluğunun ve müttefikliğinin, özellikle karşısında yer almaktan çok daha değerli çok daha kazançlı çok daha doğru bir yaklaşım olduğunu görmek için son dönemdeki gelişmelere bakmak yeterlidir. Kısaca söylemek gerekirse bizimle birlikte yol yürüyen kazanır, bize karşı yol yürüyen ise kaybeder."

Abdülhamid Han gemisinin yolunun açık, sondajının bereketli olmasını dileyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, gemi personeline başarılar diledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, el sallayarak Abdülhamid Han Sondaj Gemisi’ni uğurladı.

 
‘Ehlibeyti sevmek bir vecibedir'
 
‘Uyanık olmak mecburiyetindeyiz’
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
ÖSYM Başkanlığına Ersoy atandı
Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanlığına Prof. Dr. Bayram ...
Kabe etrafındaki bariyerler 2,5 yıl sonra kaldırdı
Suudi Arabistan’da 2,5 yıl aradan sonra Covid-19 salgınıyla mücadele çerçevesinde ...
Koca'dan maymun çiçeği virüsü açıklaması
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Şu ana kadar ülkemizde 5 maymun çiçeği ...
 
'Kardeşliğimize göz dikenlere fırsat vermeyiz'
Özdemir, "Biz Aleviler olarak Türkiye Cumhuriyeti devletinin bizzat kendisiyiz. ...
'Müslüman Dilendirmezler Cemiyeti’ dua alıyor
Geçmişi 1900'lü yılların başlarına uzanan ve dönemin Bayburt Kaymakamı ...
Malazgirt Zaferi etkinliklerinde geri sayım
Muş'un Malazgirt Kaymakamı Yiğit Yaşar Demirer, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip ...
 
Erbaş’tan barış ve bereket niyazı
Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Türk milletinin ve tüm İslam aleminin ...
Temmuz ayı haber en'leri açıklandı
Ajans Press, 1-29 Temmuz tarihleri arasında medyada en çok konuşulan başlıkları ...
Din İşleri Yüksek Kurulundan uyarı
Din İşleri Yüksek Kurulu, bir kurul fetvasında geçen hadis-i şerifin bazı ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri