Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
Bingöl Valiliği’ne Cahit Çelik atandı
Bingöl Valiliği’ne Cahit Çelik atandı
Karasu buz tuttu
Karasu buz tuttu
İliç davası reddi hakim talebi üzerine ertelendi
İliç davası reddi hakim talebi üzerine ertelendi
Çatıdan düşen kar kütlesi genç kızın hayatına mal oldu
Çatıdan düşen kar kütlesi genç kızın hayatına mal oldu
Süper Kupa'da finalin adı GS - FB
Süper Kupa'da finalin adı GS - FB
HABERLER>EKONOMİ
6 Ocak 2026 Salı - 04:42

EKK: Yapısal reformları hayata geçireceğiz

EKK, 2026 yılının ilk toplantısının ardından yaptığı açıklamada dezenflasyon sürecinin devam ettiğini belirterek "2026 yılında para ve maliye politikalarını eşgüdüm içinde uygulayarak enflasyonla mücadeleyi kararlılıkla sürdüreceğiz" değerlendirmesinde bulundu.

EKK: Yapısal reformları hayata geçireceğiz

Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK), 2026 yılının ilk toplantısının ardından yaptığı açıklamada dezenflasyon sürecinin devam ettiğini belirterek "2026 yılında para ve maliye politikalarını eşgüdüm içinde uygulayarak enflasyonla mücadeleyi kararlılıkla sürdüreceğiz" değerlendirmesinde bulundu.
Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK), 2026 yılının ilk toplantısının ardından yaptığı yazılı açıklamada ekonomi programının sonuçlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
EKK tarafından yapılan yazılı açıklamada, uluslararası rezervlerin tarihi yüksek seviyeye ulaştığı ve rezerv yeterliliğinin uluslararası standartlarda güçlendiği belirtilerek, "Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) 2026 yılı ilk toplantısını bugün gerçekleştirmiştir. Kararlılıkla uyguladığımız ekonomi programı sayesinde elde ettiğimiz kazanımları 2025 yılında daha da ileriye taşıdık. Rezervlerimiz tarihi yüksek seviyeye ulaşmış ve uluslararası standartlarda rezerv yeterliliği sağlanmıştır. Türk lirası varlıklara duyulan güven artmış ve önemli bir koşullu yükümlülük olan Kur Korumalı Mevduat (KKM) sonlandırılmıştır. Ülke risk primimiz, 2018 yılı Mayısından sonraki en düşük seviyesine gerilemiş, böylece kamu ve özel sektörün dış borçlanma maliyetleri önemli ölçüde azalmış ve daha uygun koşullarla dış finansmana erişim artmıştır" ifadeleri yer aldı.

"Büyüme, istihdam ve cari denge olumlu seyrini sürdürdü"
Kurul açıklamasında, ekonomik büyümenin dengeli yapısına dikkat çekilerek, "Tüketim ve yatırımın dengeli görünümü ile ekonomimiz ilk üç çeyrekte yıllık yüzde 3,7 büyümüştür. Mal ve hizmet ihracatımızdaki artışın etkisiyle 2025 yılsonunda milli gelire oranla yüzde 1,4 civarında öngördüğümüz cari açık, sürdürülebilir seviyelerde korunmuştur. İşsizlik oranı 31 aydır tek haneli seviyelerde seyretmektedir. Dezenflasyon süreci devam etmiş ve yıllık enflasyon son dört yılın en düşük seviyesi olan yüzde 30,89’a gerilemiş, temel mal enflasyonu ise yüzde 17,7 seviyesine inmiştir. Yüksek deprem harcamalarına rağmen mali disiplin korunmuş, kamu borçluluğu düşük seviyesini sürdürmüştür" değerlendirmesi yapıldı.

"Enflasyonla mücadeleyi kararlılıkla sürdüreceğiz"
EKK açıklamasında enflasyon hedeflerine ilişkin şu değerlendirme yapıldı:
"Enflasyonla mücadeleyi, kalıcı fiyat istikrarı sağlanana kadar çok boyutlu, koordineli ve kararlı bir şekilde sürdüreceğiz. 2026 yılında para ve maliye politikaları ile bütüncül bir yaklaşım ve eşgüdüm içinde atacağımız adımlarla enflasyonla mücadele etmeye devam edeceğiz. Bu çabalarımızı sadece talep yönlü politikalarla değil; gıda, konut, enerji ve ulaştırma gibi birçok alanda uyguladığımız arz yönlü tedbirler ve yapısal reformlarla da destekliyoruz."
Cari dengede kalıcı iyileşme hedefi doğrultusunda enerjide arz güvenliği ve dışa bağımlılığın azaltılmasının önem taşıdığına yer verilen açıklamada şu ifadeler kullanıldı:
"Enerji ve doğal kaynaklarımızın etkin kullanımını sağlayacak ve yenilenebilir enerji kapasitemizi artıracak yatırımlara öncelik veriyoruz. 2025 yılı Temmuz ayında yapılan kanun değişikliğiyle, yenilenebilir enerji yatırımlarını hızlandırmak amacıyla izin ve onay süreçleri sadeleştirilmiştir. Jeotermal enerji kurulu kapasitesinde Avrupa’da ilk sırada yer alan ülkemizin, bu alanda küresel ölçekte lider konuma ulaşmasına yönelik çalışmalarımıza devam ediyoruz. İklim değişikliğinin getirdiği riskler ve artan gıda talebi; tarımda verimlilik, kalite ve sürdürülebilirlik odaklı politikaları zorunlu kılmaktadır. Bu doğrultuda, planlı ve sözleşmeli üretime, modern tarım teknoloji uygulamalarının yaygınlaştırılmasına, yenilenebilir enerji kullanımına, sulama yatırımlarına ve organize tarım bölgelerinin artırılmasına öncelik veriyoruz. Türkiye, jeopolitik konumu ve güçlü altyapısı sayesinde uluslararası taşımacılıkta önemli bir konumdadır. Altyapı yatırımları, rekabet ve üretim gücümüzü artıracak şekilde bütüncül bir yaklaşımla önceliklendirilmektedir. Bu kapsamda, sanayi bölgeleri ve limanların mevcut demiryolu ağına bağlantısını sağlamak üzere önceliklendirilmiş iltisak hatları programı tamamlanacaktır. Böylece üretim bölgelerini demiryoluyla limanlara bağlayarak, iç ve dış pazara erişim artırılacaktır. Bu kapsamda bugün yapılan EKK toplantısında ele alınan temel hususlar şunlardır, lojistik altyapının geliştirilmesi ve demiryolu-liman bağlantılarına yönelik çalışmalarda mevcut durum değerlendirilerek atılması gereken ilave adımlar istişare edilmiştir. Ülkemizde jeotermal enerji kaynakları, kullanım alanları ve jeotermal enerji potansiyeline ilişkin konular değerlendirilmiştir. Tarım sektöründeki son dönem gelişmeler ile tarımsal desteklerin etkileri ele alınmıştır. Türkiye Yüzyılı vizyonu doğrultusunda uyguladığımız programla elde ettiğimiz kazanımları kalıcı hale getirmek, ekonomide dönüşümü sağlayarak verimliliği ve rekabet gücümüzü artırmak için politikalarımızı kararlılıkla uygulamaya devam edeceğiz. 2026 yılında yatırım, üretim, istihdam ve ihracat odaklı büyüme stratejimizi destekleyecek, enflasyonla mücadelemizi güçlendirecek yapısal reformları hayata geçireceğiz."

 
Cumhurbaşkanı Erdoğan Millete seslendi
 
Şimşek'ten TÜFE açıklaması
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Emekli ve memur zammı oranı belli oldu
Aralık ayı enflasyonunun açıklanmasıyla birlikte emekli ve memurların ...
Ocak ayı kira artış tavanı belli oldu
Ocak ayı için kira artış tavan oranı yüzde 34,88 olarak gerçekleşti.
Aralık ayı TÜFE’si açıklandı
Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yıllık yüzde 30,89 arttı, aylık yüzde 0,89 arttı.
 
Erzurum’da ithalat ihracata yine fark attı!
**ERZURUM GAZETESİ ÖZEL HABERİDİR - Erzurum’da ithalat bu yılın Kasım ...
ETSO'da Sektör - Öğrenci iş birliği
Sektör Öğrenci İş Birliği Kulübü Başkanı ve yönetim ekibi, Erzurum Ticaret ...
Bolat'tan dış ticaret değerlendirmesi
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, "Kasımda ihracatımız olumsuz takvim etkisine ...
 
Erzurum ekonomisine 331 yeni şirket katıldı
**ERZURUM GAZETESİ ÖZEL HABERİDİR - Erzurum’da bu yılın 11 ayında 331 ...
Erzurum’un kurulan şirket payları açıklandı
**ERZURUM GAZETESİ ÖZEL HABERİDİR - Yıllık artış oranları KUDAKA Bölgesinde ...
Erzurum’da 11 ayda 77 şirket kapandı
**ERZURUM GAZETESİ ÖZEL HABERİDİR - Erzurum’da bu yılın on bir ayında ...
 
YAZARLAR
Nedim Atakol
Nedim Atakol
Vicdanın Aynasında Üç Gerçek: Darfur, İrade ve Adalet
İrfan Kayagil
İrfan Kayagil
Erzurum'un Kredi Hikâyesi
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri