Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
Kacır: 'Yeni uzay istasyonu projelerine dahil olacağız'
Kacır: 'Yeni uzay istasyonu projelerine dahil olacağız'
Savunma sanayinde ihracat hedefi 7 milyar dolar
Savunma sanayinde ihracat hedefi 7 milyar dolar
Kurtulmuş gündemi değerlendirdi
Kurtulmuş gündemi değerlendirdi
Emine Erdoğan'dan Sıfır Atık Günü mesajı
Emine Erdoğan'dan Sıfır Atık Günü mesajı
'Asla taviz vermeyeceğiz'
'Asla taviz vermeyeceğiz'
HABERLER>GUNDEM
12 Ekim 2020 Pazartesi - 02:23

‘DSÖ, Türkiye’yi Dünya’ya örnek olarak gösteriyor’

Avrupa İlerleme Raporu’nda Türkiye’nin başarısından bahsettiğini anlatan Sağlık Bakanı Koca, ‘Avrupa İlerleme Raporu yayınlandı. Türkiye’nin korona virüsle ilgili geldiği noktadaki başarısından bahsediyor' dedi.

‘DSÖ, Türkiye’yi Dünya’ya örnek olarak gösteriyor’

Avrupa İlerleme Raporu’nda Türkiye’nin başarısından bahsettiğini anlatan Sağlık Bakanı Koca, ‘Avrupa İlerleme Raporu yayınlandı. Türkiye’nin korona virüsle ilgili geldiği noktadaki başarısından bahsediyor. Sistemimizle, sağlık çalışanlarımızla gurur duyalım. Bunu gölgelemek için çaba göstermeyelim.” dedi
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yerli aşı çalışmalarında bir üretim yerinin sertifika aldığını, önümüzdeki haftalarda bir veya iki üretim yerinin daha sertifika almasının söz konusu olduğunu belirterek, “Önümüzdeki Pazartesi ya da Salı günü bin kişilik dozun üretimi tamamlanacak. Üretim tamamladıktan sonra 44 kişi üzerinde ilk denemeler başlayacak” dedi.

“SALGINDAN EN AZ ETKİYLE ÇIKMAYA ÇALIŞAN ÜLKELERDEN BİR TANESİYİZ”
Türkiye’nin salgından en az etkilenen ülkelerden biri olarak ilerlediğini belirten Bakan Koca, “Diğer hastalıklar toplumun ekonomik hayatını, başka ülkelerle ilişkilerini sekteye uğratmaz. Ancak bu tedbirler salgın hastalık mücadelesidir. Salgından en az etkiyle çıkmaya çalışan ülkelerden bir tanesiyiz. Bu da sağlık yatırımlarımız sayesinde oldu. Sağlık sisteminin amacı yüce insanlara ayrım gözetmeden hizmet vermektir. Ayrım gözetmemeye hasta da sahiptir, hastalıkta. Her birimizin eşit derecede sahibi olduğumuz güçlü devletimiz halk sağlığı hizmetlerini bizlere eşit derecede sunmaktadır. Türkiye, salgına karşı dünyada az sayıda görülen bir sağlık hizmeti gösterdi. Devlet, millet için var olduğunu bir kez daha gösterdi. 30’a ulaştı. Her bölgenin virüsle mücadele de zayıf noktaları değişiklik gösteriyor” ifadelerini kullandı.
“BİR FİRE BİLE TEHLİKELİDİR”
Maske, mesafe ve hijyenin bir an bile sekteye uğratıldığında acı sonuçlara yol açtığını anlatan Bakan Koca, “Bugün şehir yöneticilerimizle bir araya geldik. Şu an için memnun eden sonuçları arkadaşlarımız ve sizler birlikte elde ettiniz. Bu mücadelede bir fire bile tehlikelidir. Maskesiz, mesafesiz bir an bile risktir. Kazandığımız zaferi virüse geri vermemeliyiz. Aşı yolda rahatlığıyla yeni acılara yol açmamalıyız” dedi.
“İLLERİN VAKA SAYILARINDA DÜŞÜŞ VAR”
“11 BİN 800 FİLYASYON EKİBİ VAR”
Türkiye genelinde yüzde 48 yatak doluluk oranı olduğunu, yüzde 68 yoğun bakım yatak doluluk oranı, yüzde 31 ise solunum cihazına bağlı hasta doluluk oranı olduğunu kaydeden Koca, “Bu 7 ilimizde 60 yaş üstü grubun nüfusa oranı yüzde 10. Hastalık oranı ise yüzde 19. 60 yaş üstünün salgından 2 kat etkilendiğini görüyoruz. Türkiye geneli 11 bin 800 filyasyon ekibi vardır. Bu sayı bazı ülkelerin salgında görevlendirdiği hekim sayısından fazladır. Maske, mesafe ve temizlik kuralına uyarak, bu ekiplerin tarama sayısını azaltın. Filyasyon ekibimiz dünyaca tanınıyor. Bizim gibi sistemli şekilde ilerleyen hiçbir ülke yok. Türkiye’yi Dünya Sağlık Örgütü bile dünyaya örnek gösteriyor” dedi.
Bakan Koca, değerlendirme toplantısı yaptığı 7 ildeki sağlık yatırımlarının da devam ettiğini söyledi.
“YERLİ AŞI ÇALIŞMALARI HIZ KESMEDEN SÜRÜYOR”
Yerli aşı çalışmaları hakkında bilgi veren Bakan Koca, “Daha önce tünelin ucu göründü demiştim. Bu aşı konusu idi. Dünyada aşıyla ilgili faz 3 çalışmasına gelmiş olan 5 aşının olduğunu biliyoruz. Bu aşıların 2’si ülkemizde de yapılmakta. Faz 3 çalışmalarına bizim izin verme amacımız insanımız üzerinde ki etkilerini görmekte. Herhangi bir komplikasyon gözlenmedi. 13 aşı aday çalışması söz konusu. Bu aşılar içerisinde 5 aşının ön planda ilerleme kaydettiğini söylemiştim. Erken dönemde insan çalışmalarının başlayacağını ifade etmiştim. Geçen gün söylediğimiz aşı içinde insan çalışmaları için bin kişilik dozun üretimine başlandı. Önümüzdeki pazartesi ya da salı bin kişilik dozun üretimi tamamlayacak. Üretim tamamladıktan sonra denekler üzerinde, gönüllüler üzerinde faz 1 uygulaması başlamış olacak. 44 kişi düşünülüyor. Devamında yüzlerce kişi ifade edilen faz 2 olacak. Faz 3 ise on binlerce insan üzerinde planlanıyor. Deneklerin önce 5 günlük karantinaya alım süreci olacak. 5 günlük karantina sürecinde bütün genel durum kontrol edilecek sonrası ilk uygulama tamamlanmış olacak. Bu süreç 2 haftalık süreç olacak. Devamında iki tane çalışmanın daha ön planda uygulamaları söz konusu olacak. Devamında faz 2 ve faz 3 çalışmaları olacak. Bu süreçte Dünya Sağlık Örgütü tarafından belirlenen kriterler dikkate alınacak. Bir üretim yerinin sertifikasının alındığını söyleyebilirim. Önümüzdeki haftalarda bir veya iki üretim yeri söz konusu olabilir” ifadelerini kullandı.
“ANADOLU'DAKİ İLLERİMİZ GEÇEN EYLÜL AYI İTİBARIYLA PİKİNİ YAŞADI”
Kurban Bayramı sonrası vaka artışı neredeyse olmayan il kalmadığını kaydeden Bakan Fahrettin Koca, “Eylül ayından itibaren giderek yoğunlaşan ve artan bir vaka sayısıyla karşı karşıya kaldık. Bayram sonrası artışı yaşamadığımız il kalmadı. Bu nedenle daha önce salgının ilk pik döneminde ağırlıklı İstanbul, İzmir, Kocaeli ve Sakarya söz konusu iken Anadolu illeri salgının birinci pikini yaşamadı. Anadolu'daki illerimiz geçen Eylül ayı itibarıyla pikini yaşadılar. Vakanın artmadığı bir ilimiz olmadı. Özellikle bu dönemde yaygın bir şekilde filyasyon ekiplerimizi saha da arttırdık” diye konuştu.
“SİSTEMİMİZLE, SAĞLIK ÇALIŞANLARIMIZLA İLGİLİ GURUR DUYALIM”
2 gün önce yayınlanan Avrupa İlerleme Raporu’nda Türkiye’nin başarısından bahsettiğini de anlatan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, şu ifadeleri kullandı:“Biz testi pozitif olan kişileri hasta olarak görüyoruz. Bizim test politikamızda da semptomu olan kişilere test yapıyoruz. Hangi ülkenin hangi test politikasını uyguladığı belli zaten. Yer yer Temmuz ayından itibaren taramalar yapıyoruz. Bazı ülkelerin bir takım testleri istemeleri döneminde, yeni normalleşme dediğimiz dönemde havalimanında, cezaevlerinde, OSB’lerde testler yaptık. Salgınla ilgili saha araştırmaları yaptık. Bağışıklık taraması dediğimiz bir tarama da yapacağız. 2 gün önce Avrupa İlerleme Raporu yayınlandı. Türkiye’nin korona virüsle ilgili geldiği noktadaki başarısından bahsediyor. Sistemimizle, sağlık çalışanlarımızla gurur duyalım. Bunu gölgelemek için çaba göstermeyelim.”
“VAKANIN AZALMADIĞI İSTANBUL DIŞINDA İLİMİZ YOK”
Bakan Koca, Ankara’da İstanbul’daki vaka oranına göre yarı yarıya düşüş olduğunu söyleyerek, “Şu an Ankara, İstanbul’un vaka oranında yarısına indi. Vakayı gizleyerek bu sonucu elde edebilir misiniz. İstanbul dışında azalışın olmadığı hiçbir ilin olmadığını söyleyebilirim. Türkiye’de şu an vakanın azalmadığı İstanbul dışında ilimiz yok” dedi.

 
Bakan Gül: ‘Hayırlı olsun’
 
Selçuk istihdam başarısını paylaştı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ailelerin evlat nöbeti 401'inci gününde
Çocuklarının terör örgütü PKK mensupları tarafından dağa kaçırıldığı iddiasıyla ...
Erzurum’da HES kodu sorgulaması zorunlu oldu
İl Hıfzıssıhha Kurulu Erzurum’da Hayat Eve Sığar (HES) uygulamasını zorunlu hale getirdi.
Ailelerin evlat nöbeti 400'üncü gününde
Çocukları terör örgütü PKK mensuplarınca dağa kaçırılan ailelerin HDP ...
 
‘Vakit, Azerbaycan’ın yanında yer almak vaktidir’
AK Parti Erzurum Milletvekili İbrahim Aydemir’in de bulunduğu, Türkiye-Azerbaycan ...
Eylül ayı gündem en’leri açıklandı
MTM tarafından hazırlanan raporda, Eylül ayının toplumsal ve siyasi olayları belirlendi.
Ailelerin evlat nöbeti 399'uncu gününde
Çocukları terör örgütü PKK mensuplarınca dağa kaçırılan ailelerin HDP ...
 
Ailelerin evlat nöbeti 398’inci gününde
Çocukları terör örgütü PKK mensuplarınca dağa kaçırılan ailelerin HDP ...
Din İşleri Yüksek Kurulu açıklandı
Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı’na Prof. Dr. Abdurrahman Haçkalı seçildi.
'Somut Dayanışma' vurgusu
Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Yunanistan’ın tüm menfi davranışlarına rağmen ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri