Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
Erzurumspor zirveye, Eren gol krallığına yürüyor
Erzurumspor zirveye, Eren gol krallığına yürüyor
Çıldır Gölü Buz Şenliğine ev sahipliği yapacak
Çıldır Gölü Buz Şenliğine ev sahipliği yapacak
Özel Eğitim Materyal Platformu erişime açıldı
Özel Eğitim Materyal Platformu erişime açıldı
Tekin ETKİM projesini paylaştı
Tekin ETKİM projesini paylaştı
Hasta çocuklar için Mehmetçik seferber oldu
Hasta çocuklar için Mehmetçik seferber oldu
HABERLER>BÖLGE
4 Şubat 2026 Çarşamba - 09:56

Çatılardaki buz sarkıtları tehlike oluşturuyor

Erzurum'da çatılardan sarkan buz sarkıtlarının oluşturduğu tehlike güvenlik kameralarına yansırken, Avukat Selçuk Yıldız kış aylarında çatılardan sarkan buzlardan kaynaklanan maddi ve manevi zararların hukuki sorumluluğunun bina sahiplerine ait olduğunu dile getirdi.

Çatılardaki buz sarkıtları tehlike oluşturuyor

Erzurum'da çatılardan sarkan buz sarkıtlarının oluşturduğu tehlike güvenlik kameralarına yansırken, Avukat Selçuk Yıldız kış aylarında çatılardan sarkan buzlardan kaynaklanan maddi ve manevi zararların hukuki sorumluluğunun bina sahiplerine ait olduğunu dile getirdi.
Erzurum'da yoğun kar yağışı sonrası çatılarda biriken kar kütleleri ve sarkan buzlar tehlike oluşturuyor. Yakutiye ilçesinde kaldırımda yürüyen bir kadın, çatıdan düşen buz kütlesinin altında kalmaktan son anda kurtuldu. Bir araç sürücü de düşen kar kütlesinin altında kalmaktan saniyelerle kurtuldu. Kamyonetten eşya boşaltan esnaf çatıdan düşen kar kütlesinden kıl payı kurtulurken, araç zarar gördü. Yol kenarında park halindeki otomobilin üzerine düşen kar kütlesi de aracı hurdaya çevirdi. Uzmanlar, vatandaşları hem can hem de mal güvenliği konusunda dikkatli olmaya davet etti.

"Bina maliki tazminat yükümlülüğüyle karşı karşıya"
Kış aylarında düşük sıcaklıklar ve yoğun kar yağışları nedeniyle binaların çatılarında buz sarkıtlarının oluşmasının yaygın bir durum olduğunu belirten Arabulucu Avukat Selçuk Yıldız, "Bu buzlar, düşerek maddi hasara veya yaralanmalara sebep olabilmektedir. Bu tür olaylar neticesinde ortaya çıkan zararların hukuki sorumluluğunun tespiti, Türk Borçlar Kanunu (TBK) ve genel hukuk prensipleri çerçevesinde ele alınmaktadır. Özellikle kış aylarında buz sarkıtlarının oluşmasını engellemek için şu önlemler alınmalıdır: Çatıların kar ve buzdan temizlenmesi, yağmur suyu tahliye sistemlerinin düzenli kontrol edilmesi, çatı yalıtımında bozulma olup olmadığının incelenmesi, çevrede yaşayanların güvenliğini sağlamak için uyarı levhaları ve bariyerlerin kullanılması. Eğer malikin bu yükümlülükleri yerine getirmediği ve zarar bu nedenle meydana geldiği tespit edilirse, bina maliki tazminat yükümlülüğüyle karşı karşıya kalacaktır" dedi.

Çatı temizliği ve güvenlik şeritlerinin çekilmesi
Yıldız, buz sarkıtlarının önlenmesi için bina malikleri ve yöneticilerin düzenli bakım yaptırması gerektiğini vurgulayarak, "Özellikle kar yağışı sonrası çatı temizliği ve güvenlik şeritlerinin çekilmesi gibi önlemler alınmalıdır. Bu tedbirler alınmadığı takdirde meydana gelen zarardan dolayı sorumluluk doğacaktır. Kış aylarında çatılardan düşen buzlar nedeniyle meydana gelen zararlar, özellikle bina malikleri ve yöneticiler açısından hukuki sorumluluk doğurabilmektedir. TBK ve diğer ilgili mevzuat çerçevesinde zararın oluşumunda ihmali olan tarafların kusurları araştırılarak, maddi ve manevi tazminat talepleri değerlendirilmektedir. Bu anlamda bina sahiplerinin ve yönetimlerinin düzenli bakım ve önleyici tedbirler alarak, muhtemel hukuki sorumluluk riskini minimize etmesi gerekmektedir" şeklinde konuştu.

 
Erzurum’da bir aylık GBT verileri açıklandı
 
Erzurum’da bir ayda 162 göçmen yakalandı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Çıldır Gölü Buz Şenliğine ev sahipliği yapacak
Kars’ın tanıtımına katkı sağlamak, kış turizmi potansiyelini artırmak ...
Hasta çocuklar için Mehmetçik seferber oldu
Kars'ta tipi nedeniyle yolu kapanan köyde ateşi yükselen 2 çocuk için ...
Akdağ Hızek Festivali renkli görüntülere sahne oldu
Olur ilçesinde düzenlenen "Akdağ Hızek Festivali" renkli görüntülere sahne oldu.
 
İki Vali el sıkıştı
Tunceli ve Erzincan turizmi için tarihi adım atılarak Munzurlar’da yol için iki vali el sıkıştı.
Çiftçi başkanlığında ‘Palandöken’ zirvesi
Erzurum Valisi Mustafa Çiftçi, Palandöken Kaymakamlığını ziyaret ederek ...
Ağrı yolunda tipi
Ağrı’da etkili olan tipi nedeniyle Kağızman-Ağrı karayolunda araçlarıyla ...
 
Türkiye’de görülen kuzey ışıkları ilk kez kitaplaştırıldı
Prof. Dr. Nafiz Maden, milattan sonra 333 yılından günümüze Anadolu tarihinde ...
Tulum Peyniri geleneksel üretimine destek
Erzincan'da üretilen ve Norveç'ten ithal edilen özel koyun derilerinden ...
Hava Ambulansı imdada yetişti
Bingöl’ün Solhan ilçesindeki bir mezrada rahatsızlanan 21 yaşındaki genç, ...
 
YAZARLAR
Nedim Atakol
Nedim Atakol
Vicdanın Aynasında Üç Gerçek: Darfur, İrade ve Adalet
İrfan Kayagil
İrfan Kayagil
Erzurum'un Kredi Hikâyesi
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri