Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
Erdoğan’dan 'Türkiye ortak paydası' vurgusu
Erdoğan’dan 'Türkiye ortak paydası' vurgusu
Işıkhan’dan İŞKUR’a davet
Işıkhan’dan İŞKUR’a davet
ASHB Vizyon Belgesi ve Eylem Planı açıklandı
ASHB Vizyon Belgesi ve Eylem Planı açıklandı
Tekin'den mülakat açıklaması
Tekin'den mülakat açıklaması
Tunç: 'Yargımıza güvenelim’
Tunç: 'Yargımıza güvenelim’
HABERLER>EKONOMİ
5 Mart 2013 Salı - 07:32

Akal’dan küçük esnaf vurgusu

Erzurum Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası (SMMMO) Başkanı M. Zeki Akal kentte 14 bin mükellef bulunduğunu açıklayarak bunun 9 bininin basit usul olduğuna dikkat çekti

Akal’dan küçük esnaf vurgusu

ERZURUM
Erzurum Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası (SMMMO) Başkanı M. Zeki Akal kentte 14 bin mükellef bulunduğunu açıklayarak bunun 9 bininin basit usul olduğuna dikkat çekti. Basit usul mükellef sayısı bakımından Erzurum’un ilk sırada yer aldığını dile getiren Akal, Erzurum ekonomisinin küçük esnafla şekillendiğini dile getirdi.
AKAL’IN AÇIKLAMASI
1-7 Mart Muhasebeciler Haftası olması dolayısıyla açıklamalarda bulunan Erzurum Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası (SMMMO) Başkanı M. Zeki Akal, Erzurum’da 165 serbest mali müşavirlik bürosunun bulunduğunu belirterek, Odaya kayıtlı üye sayısının da 330 olduğunu dile getirdi.
ERZURUM’UN MÜKELLEF SAYISI
Mükellef sayısıyla ilgili açıklamalarda bulunan Akal, “İlimizde toplamda 14 bin mükellef mevcut. Bu 14 bin mükellefimizin 9 bin tanesi Basit Usulde vergilendirilen Gelir Vergisi faal mükellefidir. Bu rakam çok önemli. Erzurum, Türkiye genelinde nüfus yoğunluğuna göre basit usulle vergilendirilen gelir vergisi mükellef sayısı sıralamasında 1.sırada yer alıyor. En çok basit usul mükellefi Erzurum’dadır. Küçük esnafımız hayli fazla. Erzurumlu Küçücük sermayesiyle evinin ekmeğini çıkarmanın derdinde. Basit usul mükellef sayısı bakımından Türkiye’nin birinci ili olmamız, aslında Erzurum ekonomisinin içler acısı halini gösteriyor.” diye konuştu
MALİ MÜŞVİRLERİN SORUNLARI
Mali müşavirlerin sorunlarıyla ilgili açıklamalarda bulunan Akal, “Bugün; ticaret, sanayi ve hizmet sektörünün defterlerini tutan, finansal tablolarını hazırlayan, bunların yanı sıra muhasebe ile ilgili konularda inceleme, tahlil, denetim, tasdik, rapor, tahkim, bilirkişilik ve benzeri işleri yapan meslektaşlarımız, “ağır iş yükü altında”, başka iş kollarında örneği az bulunur “büyük sorumluluk gerektiren” bir zeminde “hayatta kalma mücadelesi” vermektedir.
Bir yandan haksız rekabetle boğuşan, öte yandan kurumsal yapılarını kurma çabası içindeki meslektaşımız şimdi yeni sorunlarla karşı karşıyadır.Ülkemizin ticari yaşamını ve sayıları yarım milyonu aşan işletmeyi, rekabet, şeffaflık ve denetlenebilirlik anlamında doğrudan ilgilendiren, şirketlerde demokrasi, ve uluslararası ticari hayatın parçası olma ideallerinin gerçekleştirilmesine katkı sağlayacak olan bağımsız denetimde gelinen aşama çok dramatiktir.
Ayrıca, meslektaşlarımızın gelecek ve ekmek kavgasını doğrudan ilgilendiren ve artık emek hırsızlığı seviyesine ulaşan bağımsız denetim konusunda yapılan son dakika düzenlemeleri nedeniyle de meslektaşlarımız hem hayal kırıklığı hem de büyük tepki içindedir.  TÜRMOB Camiası olarak Kamu Gözetim Kurumu (KGK) nezdinde yaptığımız pek çok girişimimizin ve 13 Haziran 2012’de basın ve kamuoyuna açıklanan mesleki taleplerimizin hiçbir şekilde dikkate alınmaması bizleri son derece üzmüştür.  Mesleki örgütlerimizin pasifize edilmesi, adeta yok edilmesi anlamına gelebilecek girişimler, KGK’nın yayınladığı onlarca sayfa ve 51 maddeden oluşan Bağımsız Denetim Yönetmeliği’nde bir kez dahi TÜRMOB adının geçmemesinden de açıkça görülmektedir. Bu anlamda tepkimiz, konusunda uzman akademisyenlerce hazırlanan program dahilinde TÜRMOB’un yürüttüğü ve Türkiye genelinde 45 bin meslektaşımızın, yüzlerce saati aşarak, gece gündüz, kar-kış, hafta sonu demeden katılarak ve akıllı dijital eğitim kartı takip sistemiyle başarılı bir şekilde gerçekleştirilen Bağımsız Denetim Eğitimlerinin göz ardı edilmesine de yöneliktir.  Oysa bugün meslektaşlarımıza, denetçi olabilmeleri için maliyeti milyonlarla ifade edilebilecek ikinci bir eğitim dayatılmaktadır. Bu aşamada, yeni bir yönetmeliğe ihtiyaç olduğu açıktır ve siyasi iradenin inisiyatifi ile mevcut Bağımsız Denetim Yönetmeliği’nin ortaya koyduğumuz talepler doğrultusunda KGK ile TÜRMOB ilişkisini kuran, uyum ve işbirliği içinde çalışmalarını sağlayacak şekilde düzeltilmesi gereklidir.” dedi.
“YÖNETMELİK DÜZELTİLMELİ”
Yönetmeliğin düzeltilmesini talep eden Akal, önerilerini ise şöyle sıraladı:
Düzeltilecek yönetmelikte; Denetim yapacak serbest muhasebeci mali müşavir ve yeminli mali müşavirlere sınav zorunluluğu getirilmemeli, zira bu sınavlar mesleğe giriş ve kabul aşamasında dünya standartlarında uygulanmaktadır. Mesleki eğitim, ücretlendirme, denetim ve disiplin gibi Birliğimizin kuruluş yasasında yer alan yetki ve sorumluluk alanlarına müdahale edilmemeli, gerekli durumlarda “Birliğimizle işbirliği” yapılmalıdır.
TÜRMOB eğitimleri değerlendirilmeli ve kabul edilmelidir. Harç, hizmet bedeli, mühür ve benzeri konularda yasal dayanağı olmayan yetkilerin kullanılmasından vazgeçilmelidir. Paydaşların katılımına ve denetimine açık bir yönetim tarzı sergilenmelidir.

 
Aşkaleliler kurtuluş konserinde buluştu
 
Çocukları için yürüdüler
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Dolar'dan 2'inci OSB çağrısı
Doğu Anadolu Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu (DASİDEF) Başkanı ...
Bu da tavuklu cağ
Erzurum’un vazgeçilmez simgeleri arasında bulunan ve kuzu etinden yapılan ...
KUDAKA turizmde öncelik belirledi
KUDAKA Danışma Kurulu Turizm gündemiyle toplandı
 
Sigortalı sayısında 30'uncuyuz
Erzurum’da aktif sigortalı sayısı 74 bin 173’e ulaştı.
Hibe destek oranları açıklandı
DAP Kapsamında bulunan Erzurum’da damızlık Sığır işletmesi kuracak olan ...
KUDAKA Bayburt'ta toplandı
Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA)’da Dr. Rıfat Altan’ın görevden ...
 
Markalaşma'da Erzurum önde
Erzurum marka performansı en yüksek iller arasına girdi
24. Vergi Haftası başladı
24. Vergi Haftası dolayısıyla Erzurum’da Havuzbaşı Atatürk Anıtı büstüne çelenk sunumu yapıldı.
Ocak ayı teşvik bülteni yayımlandı
Ekonomi Bakanlığı Ocak ayı Teşvik Bülteni yayımlandı. Erzurum’da 2001-2013 ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri