Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
Kacır: 'Yeni uzay istasyonu projelerine dahil olacağız'
Kacır: 'Yeni uzay istasyonu projelerine dahil olacağız'
Savunma sanayinde ihracat hedefi 7 milyar dolar
Savunma sanayinde ihracat hedefi 7 milyar dolar
Kurtulmuş gündemi değerlendirdi
Kurtulmuş gündemi değerlendirdi
Emine Erdoğan'dan Sıfır Atık Günü mesajı
Emine Erdoğan'dan Sıfır Atık Günü mesajı
'Asla taviz vermeyeceğiz'
'Asla taviz vermeyeceğiz'
HABERLER>TÜRKİYE
18 Mayıs 2023 Perşembe - 07:35

'Milletimiz hizmet ve eser siyasetinin en iyi hakemi'

Erdoğan, “Milletimiz kumpas ve kaset siyasetini reddettiğini göstermiştir. Muhalefetin rakiplerini baskıyla sindirerek terör örgütü unsurlarıyla iş birliği yaparak seçim kazanamayacağını anlaması gerekiyor. Terör örgütü ile Kandil’den gelecek talimatla bu iş yürümez" dedi.

 Milletimiz hizmet ve eser siyasetinin en iyi hakemi

Erdoğan, “Milletimiz kumpas ve kaset siyasetini reddettiğini göstermiştir. Muhalefetin rakiplerini baskıyla sindirerek terör örgütü unsurlarıyla iş birliği yaparak seçim kazanamayacağını anlaması gerekiyor. Terör örgütü ile Kandil’den gelecek talimatla bu iş yürümez. ‘ dedi

CNN Türk-Kanal D ortak yayınına konuk olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Çankaya Köşkü’nde gerçekleştirilen canlı yayında, Türkiye ve dünya gündemine dair gelişmeleri değerlendirdi.

Seçimin ilk tur sonuçları ve yapılacak 2. tura ilişkin değerlendirmesi sorulan Cumhurbaşkanı Erdoğan, 14 Mayıs'ta rekor katılımla millî iradeyi sandığa yansıtan tüm vatandaşlara teşekkür etti.

Sandık başına giden her vatandaşa tercihini ne yönde yapmış olursa olsun şükranlarını sunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'ye yakışır büyük bir demokrasi şöleni yaşadıklarını, bunun dünyada belki de eşi benzerinin olmadığını söyledi.

“SANDIKTA TECELLİ EDEN İRADE BAŞIMIZ ÜSTÜNEDİR”

Milletin sergilediği olgunluğun her türlü takdirin üzerinde olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Yüzde 90'a varan bir katılım. Siyasal katılımı artırmak, demokrasiye sahip çıkmak için çaba gösteren tüm siyasi partilere, adaylara, basın yayın kuruluşlarına ve seçim sürecinde görev yapan güvenlik güçlerinden yargı çalışanlarına tüm kamu personeline ayrıca teşekkür ediyorum. Yeni dönemde milletvekili seçilen tüm isimleri şimdiden tebrik ediyor, kendilerine başarılar diliyorum. Tabii milletimiz 27 milyondan fazla oyla şahsımıza teveccüh gösterdi. En yakın rakibimize 2 milyon 520 bin oy fark atarak yüzde 49,5 oy oranına ulaştık. Meclis'te de çoğunluğu toplam 322 vekille milletimiz Cumhur İttifakı'na verdi. Sandıkta tecelli eden irade başımız, gözümüz üstünedir."

İttifak olarak 28 Mayıs için hemen çalışmaya başladıklarını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bugün bütün liderlerle görüşmelerimi yaptım. Önümüzdeki 12 günü iyi değerlendireceğiz, asla rehavete kapılmayacağız. Deprem bölgesinin belli bir bölümünü de bu hafta sonunda ziyaret edeceğim. Miting düşünmüyorum, deprem bölgesinde miting benzeri toplantılar yapabiliriz" dedi.

Depremzedelere bu ara çok hakaretler edildiğine dikkati çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi: "Tabii bu çok çok yanlış, çok çok çirkin. Bu hafta sonu, cumartesi, pazar inşallah bölgede olacağız. Devlet Bey ile bugün yaptığım görüşmede 'Ben gelmeye hazırım' dedi. Belki Fatih Bey de gelecek. Birlikte bölgeyi dolaşacağız. Halkımızla oralarda kucaklaşmak suretiyle onları moralize etmenin gayreti içerisinde olacağız. Tabii bu arada Hatay Defne'de malum hastane konusunda 'yapamazlar, edemezler' filan deniyordu. Şu anda devlet hastanesi orada bitme noktasına geldi. Bu kadar kısa sürede çelik konstrüksiyonla, şu anda içindeki bütün elektronik aksam buraya yerleştirildi. Orayı da belki açma durumumuz olacak."

Defne Devlet Hastanesi'ne ilişkin Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın paylaştığı görüntüler hatırlatılarak, hastane inşaatının bitme noktasına geldiği aktarılan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Özellikle çevre, peyzaj onları da kastettim. Bitecek yani. Sadece iç kısmın aksamı değil de çevre ve peyzaj vesairesini de yapmak suretiyle bunun vatandaşı psikolojik olarak da etkilemesini çok önemsiyorum. Bakanımıza da 'Bunları da bitirelim' diye söyledim. İnşallah hafta sonuna kadar onlar da biterse çok çok daha güzel olur" diye konuştu.

“MİLLETİMİZE KARŞI DAİMA SAMİMİ VE DÜRÜST OLDUK”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, oy kullanımı ve oy dağılımı nedeniyle depremzedelere yönelik yapılan hakaretlerin anımsatılması üzerine, şu değerlendirmelerde bulundu: "Bekledikleri oyları alamadıkları için 'bir daha buralara destek, yardım vesaire yok' gibi ifadeler. Biz kampanyamızı samimiyet, hakikat, kardeşlik üzerine kurduk. Milletimize karşı da daima samimi ve dürüst olduk, yalan söylemedik, hayal satmadık. Yapamayacağımız işleri asla vadetmedik. Özellikle milletimizin aklını, irfanını, basiret ve ferasetini hiçbir zaman hafife almadık. Seçim meydanlarında verdiğimiz tüm sözlerin arkasındayız. İnşallah 28 Mayıs'tan sonra, milletten yetki aldıktan sonra hepsini tek tek hayata geçireceğiz. Tabii muhalefetin adayıyla ilgili yaptığımız eleştirilerin doğruluğu da teyit edildi. Bunun yanında seçimin sosyal medyada estirilen sahte rüzgârlarla değil meydanlarda ve sandıkta kazanılacağı görülmüş oldu. Milletimiz ayrıca kumpas ve kaset siyasetini de reddettiğini göstermiştir."

Muhalefetin artık rakiplerini baskıyla sindirerek, terör örgütünün uzantılarıyla iş birliği yaparak seçim kazanamayacağını anlaması gerektiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Terör örgütüyle, Kandil'den gelecek talimatlarla bu iş yürümez, böyle bir şey olamaz. Bu millet, terör örgütüne oy vermiyor. Bu millet kendisine hizmet edecek olanlara oyunu veriyor. Sayın Kılıçdaroğlu'nun hem kendisine hem de millete bir iyilik yapıp en azından önümüzdeki 12 gün boyunca temiz siyaset yürütmesini özellikle diliyoruz, bekliyoruz" dedi.

“DEVLETSEN, ORAYA YAPILMASI GEREKEN HİZMETİ EN YÜKSEK SEVİYEDE YAPMAN GEREKİYOR”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "İkinci tur açısından kendi adınıza nasıl bir mesaj aldınız, Kılıçdaroğlu'na millet ne dedi?" sorusu üzerine, şunları kaydetti: "Halkım, vatandaşım, kucaklayıcı, nefret kokan değil, dışlayan değil, özellikle samimiyet içerisinde... Artık bir final var. Bu finalin de bu şekilde tamamlanmasını bekliyor. Benim milletim terör örgütleriyle el ele, omuz omuza bir seçim asla görmek istemiyor. Böyle bir şey olamaz diyor. Çünkü onların bu ülke ve millet için yapacakları hiçbir şey yoktur. Onlarda sadece kan, kin, ölüm var. Böyle bir şeyi Türk milletinin beklemesi mümkün olabilir mi? Bunlar bir de hâlâ hatayı kendilerinde değil millette arıyorlar. Düşünün deprem bölgesi için tehdit savuruyorlar. Böyle bir şey olur mu? Depremzedelerimiz başta olmak üzere özellikle de kendilerine oy vermeyen insanlara hakaret ediyorlar. Bunun yanında gençlerimize karamsarlık ve umutsuzluk aşılıyorlar. Devletin kurumlarını yıpratmayı hâlen sürdürüyorlar. Devletin kurumları görevini bilir ve bu görevinin de gereğini yapar. Bütün bunların yanında bu jakobenler, kifayetsiz muhterisler CHP'nin başında olduğu müddetçe millet ne mesaj verirse versin yeterli olmayacaktır."

Sosyal medya hesabından, deprem bölgesinde seçime katılıp oy veren depremzedelere yönelik hakaretlerin anımsatılmasının ardından, "Siz diyorsunuz ki 'Defne'ye hastane yaptık.' Defne'de Kemal Kılıçdaroğlu'na çıkan oyu biliyor musunuz? Yüzde 80. Yani şimdi siz şöyle mi demeniz gerekecek. 'Onlar bana oy vermedi, ben oraya niye hastane yapıyorum?' Böyle bir anlayış olabilir mi?" değerlendirmesi üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Haşa. Zaten biz oranın bize olan oy noktasındaki yaklaşımını biliyoruz ama benim için Defne'de ölen insanlar önemli, oradaki yaralı insanlar önemli. Devletsen, oraya yapılması gereken hizmeti en yüksek seviyede yapman gerekiyor" diye konuştu.

“HAYATIMIZI BU ÜLKENİN HER ŞEHRİNE VAKFETTİK”

"Deprem bölgesinden size oy çıkmasaydı, AK Parti'ye azıcık oy çıksaydı ve seçilmiş olsaydınız siz ne yapacaktınız, hizmet etmeyecek miydiniz?" sorusu üzerine de Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Haşa. Böyle bir şey düşünülebilir mi? Ben bugüne kadar gerek başbakanlığım, gerek cumhurbaşkanlığım dönemlerinde böyle bir ayrımı hiçbir yerde yapmadım" ifadesini kullandı.

Van depremini anımsatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Van, bizim yüksek oy aldığımız bir il değil ama Van depreminde daha ikinci akşam kendim orada oldum ve bütün Bakan arkadaşlarımı seferber ettim ve bütün o yıkılmış olan yerde, belediye başkanı muhalif bir partidendi malum, sular kesildi büyükşehirlerde su olayını çözme görevi büyükşehir belediye başkanınındır. Adam müdahale etmiyor. Müdahale etmeyince o zaman Veysel Bey'e dedim ki 'Veysel Bey, süratle DSİ'yi buraya sok ve buranın su sorununu hemen anında çöz.' Bizim Van'dan Erciş'e kadar âdeta Van Gölü'nün etrafında yalılar yapar gibi konutlar yaptık. 'Burada bize oy çıkmıyor.' filan demedik. Biz oradaki bu süreci devam ettirdik."

Şu anda bile Van'da bu kadar hizmete rağmen ikinci parti konumunda olduklarını dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bu demek değil ki 'Ben Van'ı ihmal edebilirim.' Hayır. Batıda neyse ben doğuda da güneydoğuda da aynı hizmeti vermek mecburiyetindeyim. Neden? Çünkü sen bu sorumluluğu üzerine aldığına göre bu ülkenin, 780 bin kilometrekarenin tamamı bu hizmete layıktır ve bu hizmeti vereceksin. Şimdi burada tabii biz milletimizin her bir ferdine hizmet için varımızı yoğumuzu ortaya koyduk, koyuyoruz ve hayatımızı biz bu ülkenin her şehrine âdeta vakfettik" diye konuştu.

6 Şubat'taki Kahramanmaraş merkezli depremler dolayısıyla 50 bin kişinin hayatını, çok sayıda kişinin uzuvlarını kaybettiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Biz bunları ihmal edebilir miyiz? Hangi partiye oy verirse versin. Kucaklayacaksın, gereken bütün ihtiyaçlarını gidereceksin. Bazıları hâlâ annesinin, babasının öldüğünü bilmiyor" ifadesine yer verdi.

“VATANDAŞLARIMIZ YİNE GÜVEN VE İSTİKRARA OY VERECEKTİR”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Meclis çoğunluğunun ikinci tur açısından kimin elinde olduğu çok önemseniyordu. Şimdi Cumhur İttifakı'nın olduğu ortaya çıktı. Bu, ikinci tura giderken 12 günlük kampanya süresince kullanacağınız bir argüman mıdır? 'Bakın Meclis bizde, onunla uyumlu bir cumhurbaşkanı olması gerekir aksi takdirde kaos olur, istikrarsızlık olur.' Bu mesajı ağırlıklı olarak seçmene vermeyi düşünüyor musunuz, düşünmüyor musunuz?" şeklindeki soru üzerine şunları kaydetti: "İstanbul'da belediye başkanlığı malum, CHP'de ama meclis, kahir ekseriyetle bizde. Ankara'da durum yine aynı. Burada bir şeyi ben örneklemek istiyorum. Yani sağlıklı bir yönetim isterseniz, bu sağlıklı yönetimi, gerek yürütme gerek yasama uyumlu olursa tabii orada netice çok daha farklı olacaktır. Şimdi parlamentoda böyle bir sağlıklı yapı ortaya çıkmazsa burada tabii ki sıkıntılar olacağı bir gerçektir. Çünkü yasama ve yürütmenin uyumlu olması, dayanışma hâlinde olması, ülkenin geleceği açısından çok çok ciddi olumlu neticeler doğuracaktır.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yürütme ve yasamanın uyum içinde çalışması her zaman ülkenin kalkınmasına hizmet eder. Hükûmet sistemini değiştirirken cumhurbaşkanı ve parlamento seçimlerinin aynı zamanda yapılmasını biz aslında bunun için sağladık. Bunun amacı seçilecek cumhurbaşkanıyla birlikte çalışacak parlamentonun da yenilenmesi demekti. Burada iki kelime çok çok önemli, 'istikrar' ve 'güven.' İstikrar ve güven için yürütme ve yasamanın eşgüdüm içinde olması da çok önemli. Eğer istikrarlı bir yönetim varsa o ülkede huzur da refah da olur. Geride bıraktığımız son 5 yılda biz bunu gösterdik. Şimdi geçmişteki o koalisyon dönemlerini düşünün. Ne çileler çektik. Yani 5 ayda, 8 ayda bir seçimler ve buralarda tabii istikrar olur mu? Güven olur mu? Olmadı ama Cumhur İttifakı'nın parlamentodaki güçlü duruşu, hükûmet olarak bizi de güçlü kılıyor. Vatandaşlarımız 21 yıldır olduğu gibi yine güven ve istikrara oy verecektir. Ben buna inanıyorum."

"Meclis dengesi farklı, hükûmet farklı olursa sürdürülebilir değil. Geçmişte yaşanan birtakım cumhurbaşkanı ve hükûmet örnekleri var. Benzerine gelinir ve sonuç erken seçime gider" değerlendirmesi üzerine de Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhur İttifakı 322 üyeyle parlamentoda olduktan sonra kolay kolay böyle bir adımın olmayacağını vurguladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Burada tabii şuna inanıyorum. İnşallah 28 Mayıs çok çok farklı olacaktır. 29 Mayıs'a da o bir sinyal olacaktır. 29 Mayıs'a inşallah çok farklı uyanacağız diye düşünüyorum" dedi.

"Çok oy alacağız mı demek istiyorsunuz?" sorusuna ise Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Ona inanıyorum" ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanı seçiminin ikinci turunda nasıl bir strateji izleyeceklerinin sorulmasına karşılık ise Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti: "Birinci turdaki yol haritasını aynen uygulayacağız diyemem. Onun benzerini sadece bu hafta sonu yapacağım deprem bölgesinde uygulayacağız ama bunun dışında özellikle İstanbul, Ankara'da teşkilatımızın yoğunlukla bulunduğu şehri ziyaretlerle, hatta hemşehri dernekleriyle çok çok iç içe olacağız teşkilat olarak. Bunlarla yapacağımız görüşmelerle, gençlikle yapacağımız görüşmelerle, bütün esnaf odalarıyla vesaire yapacağımız buluşmalarla bu süreci farklı bir şekilde inşallah işleyeceğiz. İkinci turda, birinci turda olduğu gibi milletimizin ben yine sandıklara koşacağına inanıyorum ama ben milletimizden bir şeyi özellikle rica edeceğim. O da şu, tabii şimdi mayıs ayında ve bu mayıs ayı sebebiyle özellikle mesela Karadeniz'de çaya gidenler olabilir, fındığa gidenler olabilir. Ben diyorum ki ne olur bunu erteleyin. 28 Mayıs'ta oyunuzu kullanın, ondan sonra bu seyahatleri yapın. Bütün bunlarla beraber yazlıklarına gidecek olanlar da olabilir. Bunların da değerlendirmesini iyi yapmamız lazım."

Yeni kabinenin nasıl şekilleneceğine ilişkin bir soru üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, kurulacak kabinede birçok özelliğin aranması gerektiğini belirterek, mevcut kabinenin, süreç içerisinde büyük bir sınav verdiğini söyledi.

Yeni dönemin biraz daha farklı olacağını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Şu anda o çalışmaları yaptım, yapıyorum ve güçlü bir kabineyle, yeni dönemde mevcut eksiklerimizi de gidermek suretiyle inşallah Türkiye Yüzyılı'nı güçlendirerek yola devam etmeyi düşünüyoruz" diye konuştu.

Dünyada bütün ülkelerle bir kucaklaşma siyasetini bugüne kadar yürüttüklerini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bir ülkeyi yanıma çekeyim, öbür ülkeyi yani CHP'nin yaptığı gibi Rusya'ya meydan okuyayım, böyle bir şey bizim kitabımızda yok" değerlendirmesinde bulundu.

“BİR ÜLKEYİ BİR KENARA ATTIĞINIZ ZAMAN KAYBEDERSİNİZ”

Rusya, ABD, Çin ve bütün Batı dünyasıyla devamlı irtibat hâlinde olduklarını aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Benim bir Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı olarak dargın, küskün olduğum dünyada neredeyse lider yok. Hepsiyle görüşmelerimi en güzel şekilde yaptım, yapıyorum. Bundan sonra da aynı şekilde yapacağım. Ülkemin menfaati çünkü burada. Siz bir ülkeyi bir kenara attığınız zaman kaybedersiniz, kazanmazsınız. Hep benim aklımda Japonların güzel bir atasözü var; 'İplikle de olsa aranızdaki bağı koparmayın. Olur ki bir gün lazım olur" ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Yüzde 49,5 çok önemli destek, sizin açınızdan önemli bir güven. Fakat 28 vekil kaybettiniz. Bunu nasıl yorumluyorsunuz? " sorusu üzerine, seçim sonucuna göre Cumhur İttifakı olarak 322 vekile ulaştıklarını ve çoğunluğu sağladıklarını, muhalefette böyle bir çoğunluğun söz konusu olmadığını dile getirdi.

Halkın kendilerine gösterdiği teveccühün çok net bir şekilde görüldüğünü söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Partimde maalesef bir düşüş, partimizin milletvekillerinde az da olsa bir eksiklik söz konusu. Bunun üzerinde, şu anda teşkilat başkanlığımız dün yaptığımız toplantıdan sonra bugün bir araya geldiler, çalışıyorlar. Nerede ne tür eksiklerimiz oldu, bu eksiklerimizi de gidermek suretiyle inşallah önümüzdeki döneme başta yerel seçimler olmak üzere hazırlığımızı yapmamız lazım. Yani iç muhasebemizi yapacağız, buna göre de gereken adımları atacağız" sözlerine yer verdi.

“VERDİKLERİ HİÇBİR SÖZÜ TUTMADILAR”

"Kılıçdaroğlu, deprem bölgesinde 'Evleri ücretsiz yapacağım, bedava vereceğim size.' dedi. Buna rağmen o insanlar onu değil de sizi tercih etti. Bunun nedenini nasıl yorumluyorsunuz?" sorusuna Cumhurbaşkanı Erdoğan, 6 Şubat'ta insanlık tarihinin en büyük doğal afetlerinin yaşandığını ve 50 binin üzerinde insanın hayatını kaybettiğini hatırlattı.

11 ildeki 14 milyon insanın depremlerden doğrudan etkilendiğini dile getirerek, afetin ardından devletin tüm imkânlarını seferber ettiğini, ilk günlerde kimi illerde yaşanan sıkıntıları süratle giderdiklerini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Fakat muhalefet, özellikle ana muhalefet bir şeyler söylüyor da bugüne kadar yaptıklarına benim milletim bakıyor. Bu verdiği sözleri bugüne kadar tuttu mu?" dedi.

Muhalefetin yönettiği yerel yönetimlerde verilen sözlerin tutulmadığını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bunlar, 'ücretsiz otobüs, traktör' dediler, böyle bir traktör falan verilmedi. Öbür tarafta 'süt' dediler verilmedi. Yani verdikleri hiçbir sözü bunlar tutmadılar. İstanbul'da da Ankara'da. İstanbul, Ankara, İzmir bunlar Türkiye'nin âdeta özetinin özeti" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, kendilerinin ise hangi sözü verdilerse tuttuklarını, yapamayacakları hiçbir söze vermediklerini belirterek, şöyle devam etti: "Ben bunlara 'deprem turisti' diyorum. Bunlar şimdi deprem yerlerine turist gibi gittiler, herhangi bir şey yok, herhangi bir destek yok, döndüler. Ben de aynı yerlere gittim, Antalya yangınında Manavgat'ta falan. Orada yaşlı bir amca, 'Benim traktörüm vardı, şimdi bu traktörüm yandı. Benim hâlim ne olacak?' dedi. Ben kendisine 'Amca senin traktörün bu hafta gelecek.' dedim ve kendisine traktörünü o hafta gönderdim. Aynı şekilde yine orada bir kişi 'Benim hâlim ne olacak?' dedi. Meğerse o arkadaş da CHP'liymiş. Dedim ki 'Bak biz şimdi buradaki bütün konutları süratle yapacağız. Sen de bu konutuna inşallah yerleşeceksin.' Konutları yapıp, teslim ettikten sonra teslime gittim ve yanıma sokuldu, 'Ben sizin o söylediğinize inanmıyordum.' dedi. Sonra kulağıma eğildi, 'Ben aslında CHP'liydim. Ama şimdi ne olur benim eve gel.' dedi. 'Ama şimdi yandaki eve söz verdik. Gideceğim eve sen de gel, ne hazırlamışsa yenge hanım onu da oraya getir.' dedim."

Deprem bölgesinde köy evlerinin süratle yapılıp teslim edildiğini hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu nedenle depremzedelerin de "Bunlar söz verdiği zaman yapar. Söz verdiği zaman yerine getirir. Traktörse traktör, konutsa konut" dediğini aktardı.

Deprem sonrasında Hatay'daki Defne Hastanesini 3 ayda inşa edecekleri söylediklerini hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Hemen çıktı bir tanesi, 'Neye göre yapıyorsun?' dedi. Şimdi bunlar inşaat mühendisi veya müteahhit değil ki. Anlamaz bu işten. Bunlar yalan üzerine bir şey bina ediyorlar. Biz Kovid-19 döneminde İstanbul'da Atatürk Havalimanı'nda Profesör Doktor Murat Dilmener Hastanesini yaptık, bin 6 odalı. Üç ayda biz orayı bitirdik" ifadelerini kullandı.

Defne Hastanesinin yapımına ilişkin bilgi veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, hastanenin depreme sağlam şekilde inşa edildiğini vurguladı.

“YABANCI KARŞITLIĞI VE İSLAM DÜŞMANLIĞIYLA MÜCADELEDE ONLARIN YANINDA OLDUK”

Yurt dışı oyları ve genç seçmenlere ilişkin soruyu cevaplayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, yurt dışında bir milyon 800 bine yakın oyun kullanıldığını, kendisine bir milyondan fazla oy verildiğini bildirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, gurbetçilerin 21 yıl içinde Türkiye'deki değişimi çok iyi anladığını, kendilerinin de 21 yılda attıkları adımlarla yurt dışındaki vatandaşları hiçbir zaman yalnız bırakmadıklarını anlattı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti: "Bulundukları ülkelerde oy kullanma hakkından mavi karta, araçtan, askerliğe, emeklilikten diğer konulara birçok adımı onlar için attık. Yabancı karşıtlığı ve İslam düşmanlığıyla mücadelede onların yanında olduk. Devletimizin gücünü onlara hissettirdik. Yurt dışındaki vatandaşlarımız da bütün bunları görerek, bilerek, inanarak 28 Mayıs'ta ben inanıyorum ki büyük bir katılımla sandığa gideceklerdir. Ben gitmelerini özellikle rica ediyorum çünkü onlara gerçekten çok güveniyorum."

İlk turda elde edilen başarıda gençlerin çok büyük bir payının olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Kolay değil, 6 milyon genç oy kullandı. Gençlerimizin teveccühü bizden ve Cumhur İttifakı'ndan yana oldu. Siyasi hayatının tamamında gençlerle yol yürümüş bir siyasetçiyim. 30 yaştan 18 yaşa oy kullanma ve tüm bunlarla beraber özellikle seçme ve seçilmeyi 18'e indirme noktasında attığımız adımlarla gençlerimizi motive etmiş, onların önünü açmış bir siyasetçiyim" diye konuştu.

“YALAN SÖYLEMEDEN DURAMIYORLAR”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, seçim sonuçlarıyla ilgili spekülasyon yapıldığının belirtilmesi ve muhalefetin sonuçların aktarılmasına ilişkin eleştirilerinin hatırlatılması üzerine de şunları söyledi: "Bütün bunlar klasik CHP ve bay bay Kemal davranışıdır. Milleti aldatma çabalarına seçim gecesi bile ne yazık ki ara vermediler. Yalan söylemeden duramıyorlar. Bunları yalanı huy edinmiş bir yapı olarak değerlendiriyorum. Sabah yalan, akşam yalan. Bizim önde olduğunuzu bal gibi bildikleri hâlde Sayın Kılıçdaroğlu ve şürekâsı, 'Öndeyiz, kazandık' açıklamaları yaptılar. Kendi seçmenlerini dahi aldatmaktan utanmıyorlar. Gerçek neticeler ortaya konduğunda da yüzleri kızarmıyor. Gerek YSK gerekse Anadolu Ajansı görevini başarıyla yerine getirmiştir. Bunlar, kendi çapsızlıkların, beceriksizliklerine kılıf bulma çabalarıdır. Milletimiz bunlara gereken cevabı inşallah 28 Mayıs'ta bir kez daha verecektir. Ben buna inanıyorum."

Bir soru üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Hep söyledim, yine söylüyorum, biz kazanınca bu ülkede kimse kaybetmeyecek. Bu iki kere iki dört" mesajını verdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Meclis başkanlığı için aklında bir isim olup olmadığı da soruldu. En yaşlı üye sıfatıyla MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile süreci geçireceklerini, bugün yaptıkları görüşmede de bunu konuştuklarını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Zaten hak onun. Hak da onun olduğuna göre inşallah hayırlısıyla bu adımı atmış oluruz. Devlet Bey'in o âdeta devlet anlayışı içerisindeki suhuletiyle, sükûnetiyle bu süreci atlatır ve Meclis başkanlığı seçimlerini de rahatlıkla inşallah geçirmiş oluruz" diye konuştu.

“BİZİM İTTİFAKIMIZ PAZARLIK ESASINA GÖRE DEĞİL İLKE BİRLİĞİNE GÖRE ŞEKİLLENİR”

"AK Parti'den kopan bazı isimlerin CHP listelerinden Meclise girmesi size ne hissettirdi? Sizinle hareket edebilirler mi? Bu tür beklentileriniz var mı?" sorusunu cevaplayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, her şeyden önce bunların hiçbirini siyasi ahlak açısından doğru bulmadığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Artık bu bir yol ayrımıydı. Bu ayrım olmuştur ve bu iş bitmiştir. Öyle bir derdimiz de yok. Şimdi onlar tamamen CHP'nin kendi meselesidir. Şu anda oluşturdukları partilerin kendi iç meselesidir. Bizim buradaki şeyimiz öncelikle siyasi ahlak noktasında ortaya konulacak ferasettir. Bu ferasetle bu ülkeye faydalı olabiliriz. Aksi takdirde faydalı olamayız. Kılıçdaroğlu, bu konuda CHP seçmenine elbette bir açıklama da yapacaktır. Biz bunlarla ilgilenmiyoruz. Bu bizim işimiz değil. Biz kendi işimize bakıyoruz" diye konuştu.

Cumhur İttifakı'ndaki ortaklarıyla yol yürümeyi sürdürdüklerini, birlikte kararlı bir şekilde ülkeye nasıl hizmet edeceklerini bugün liderlerle yaptığı görüşmelerde de konuştuklarını aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, belirledikleri yol haritasıyla yüzüncü yılın adımlarını atacaklarını anlattı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "İttifaktaki partilerden kabinede yer almak isteyen var mı?" sorusuna ise "Bizim ittifakımız pazarlık esasına göre değil ilke birliğine göre şekillenir" cevabını verdi.

“MİLLETİMİZ HİZMET VE ESER SİYASETİNİN EN İYİ HAKEMİDİR”

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun yayımladığı ve önündeki masaya vurarak "Buradayım." ifadesini kullandığı görüntülerle kime mesaj verdiği sorulan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi: "Ben CHP'li olmadığıma göre mesaj bana değil. Onlara (CHP) veriyor mesajı. Tabii kaybetmenin sorumluluğunu hiçbir zaman Kılıçdaroğlu üzerine almaz. Masa arkadaşlarına laf söylemek yerine hıncını orada masadan alıyor. Kılıçdaroğlu koltuğunu kaybetme korkusu yaşayınca mutfaktan çıkıp makama geçmiş. Her seçimden sonra CHP'de biliyorsunuz karışıklık çıkması gelenektir. Kılıçdaroğlu şimdiden parti içindeki muhaliflere kendine göre gözdağı veriyor. Ama ben öyle görüyorum ki şu anda 28 Mayıs'tan sonrası önemli. Kılıçdaroğlu'na kendi partisi de 28 Mayıs'tan sonra gereken cevabı verecektir. Bütün bu saldırganlığın nedeni bunu hissetmiş olmasıdır. Her şey olabilir. Belki kendisi de hiçbir şeyi beklemeden kararını vermiş olur."

Kamuoyu araştırma şirketlerinin seçim öncesi yayımladıkları anketlerde yanıldıkları hatırlatılan ve buna ilişkin değerlendirmeleri sorulan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bütün bu anketler görüldüğü gibi iflas etti. Sahte bir anket pazarı kuruldu. Esas anketi 14 Mayıs'ta milletim yaptı ama şimdi ikinci en güçlü anketi, nihai anketi 28 Mayıs'ta yine milletim yapacak. Milletimin yapacağı bu anketle de artık üzerinde tartışma, şu, bu yapılmayacak bir netice ortaya çıkacaktır" ifadelerini kullandı.

Siyasi hayatı boyunca anket araştırmalarına önem veren bir lider olduğu anımsatılan ve bu seçim öncesi sonuçlara yakın bir anket sunan olup olmadığı sorulan Cumhurbaşkanı Erdoğan, 11 ilde yaşanan depremin anket çalışmalarını altüst ettiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti: "Bu anketçiler de o pazardan nasibini almak için yalan da olsa, dolan da olsa her yere bir pazarlama yapmak suretiyle partileri şöyle koltukların altına alarak oradan maişetlerini temin etme yoluna gittiler. Ben arkadaşlarıma yine söyledim. Dedim, 'Ben bunların hiçbirine inanmıyorum. Ben meydanlara inanıyorum. Meydanların dili benim için en önemli ankettir ve en iyi anketi millet sandıkta yapacak.' demiştim. Milletimiz hizmet ve eser siyasetinin en iyi hakemidir. CHP, anketlerin partisi olmuştur. Biz ise sandığın partisi olduk. Biz, hakikatin tarafıyız, CHP ise yalanın tarafıdır."

"İçinizden şu iş birinci turda bitseydi, 0,5 çok az bir oy dediğiniz oldu mu?" sorusu üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Doğru, geçmez olur mu? Ama balkondan 'milletimin kararı başımın gözümün üstüne' dedim" cevabını verdi.

“BİZİM, TÜRKİYE YÜZYILI'NI 85 MİLYON HEP BERABER İNŞA ETME ÇAĞRIMIZ VAR”

28 Mayıs'tan önce yeni bir müjde verip vermeyeceğine ilişkin soru üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Benim vatandaşıma en büyük müjdem her zaman söylediğim gibi büyük Türkiye Yüzyılı. Bizim en büyük müjdemiz" ifadesini kullandı.

Seçim beyannamesini bütünüyle hayata geçirmenin kendileri için en önemli adım olacağını dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bizim, Türkiye Yüzyılı'nı 85 milyon hep beraber inşa etme çağrımız var. İstiyoruz ki bu kutlu binada herkesin harcı olsun. Açıkladığımız bu seçim beyannamemiz var. Bunu halkımızla yazılı, görsel bütün bu medyalar vasıtasıyla paylaşıyoruz. Dolayısıyla burada gerek mesleğine, yapısına göre katkısı olabilecek çok insan var. Onun için tüm vatandaşlarımızın, bu vizyona katkı ve desteğini bekliyorum. Bu süreç içerisinde de onu yine gerek sizler vasıtasıyla gerek yazılı medya vasıtasıyla paylaşmaya devam edeceğiz" değerlendirmesini yaptı.

Oy verme işlemi sırasında önündeki kişiyle arasında geçen diyaloğun sorulması üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, gencin kendisine sırasını vermek istediğini ancak bunu kabul etmediğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Öyle şeyler var ki. Torunum yanımda, ben yanağını okşuyorum, hemen malum gazetelerden bir tanesi: 'Çocuğun yanağına vurdu'. Bu çocuk benim torunum. 'Dede, ben de geleyim mi?' dedi. 'Gel oğlum.' dedim, onu da aldım yanıma. Orada yanağını okşuyorum, 'çocuğun yanağını tokatladı'. Kimler olduğunu anlayın. Ondan sonra öğrenince benim torunum olduğunu, verdikleri başlık şu: 'Erdoğan oy kullanmadan önce bir çocuğa tokat attı.' Bu, dezenformasyon. Yalan işte bu düzeyde. Onun için biz bu yasayı çıkardık" diye konuştu.

28 Mayıs seçimine ilişkin hangi "manşeti" atacağı sorulan Cumhurbaşkanı Erdoğan, tüm seçmenlerin birinci turda olduğu gibi sandığa gitmesi gerektiğini belirtti ve "Atılabilecek başlık, onların sandıkları bu şekilde önemsemesiyle (Büyük Türkiye Zaferi İçin Herkes Sandığa)" dedi.

 
Çelik ve Kocaaliler ilgi odağı oldu
 
Erdoğan gençlere seslendi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
‘Seçimlerin ilk sınavını alnımızın akıyla verdik’
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “İnşallah önümüzdeki günleri de en ...
‘Milli iradeye saygı duyuyoruz’
Erdoğan, “14 Mayıs’ta elde ettiğimiz oy oranını daha da yükselterek, 28 ...
İşte 2. turda kullanılacak oy pusulası örneği
Cumhurbaşkanlığı seçiminde ikinci tura kalan adayların yer aldığı oy pusulası belirlendi.
 
Yalçın sonuçları değerlendirdi
Yalçın, “MHP, yüzde 10’u aşarak algı oyunlarını boşa çıkarmıştır. Partimizin ...
Erdoğan’dan yeni ve sivil bir Anayasa vurgusu
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Danıştay’ın 155. Kuruluş Yıl Dönümü ve İdari Yargı ...
Erdoğan: 'Sandığın onuruna asla halel getirmedik'
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Maruz kaldığımız onca provokasyona ...
 
‘Çok daha büyük başarılara imza atacağız’
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Batman mitinginde yaptığı konuşmada, “Biz bu topraklarda ...
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Güçleri yetmez
Erdoğan, “Suriye’ye yaptıklarını bize de yapmak için gün sayan emperyalistleri ...
'21 yıldır sadece eser ve hizmet siyaseti yaptık'
Türkiye’ye 21 yıldır sadece eser ve hizmet siyaseti yaptıklarını belirten ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri